Информация по темата можете да откриете на следния линк.

 

От повече от година българският строителен бранш се намира в изключително тежко положение – ескалиращите цени на материалите и суровините и неприемането на индексация, бавенето на разплащания за извършени дейности и липсата на инвестиции в строителството поставят фирмите в невъзможност да функционират нормално и да изпълняват своите ангажименти.

КСБ многократно сезира отговорните институции – министерства, Народно събрание, политически партии. Проведохме десетки срещи, на които получавахме уверения за подкрепа, но към момента резултат няма. С всеки ден ситуацията в сектор „Строителство“ се влошава. Не само малките, но и средните и по-големите фирми са на ръба на оцеляването. Считаме, че очевидно този начин на комуникация с отговорните институции е изчерпал своите възможности. Проблемите на един от ключовите за икономиката на страната браншове се неглижират и явно не са приоритет. В същото време ежедневно фирми преустановят дейността си, а стотици хора вече са без работа. Потърпевши от тази безотговорна политика са и всички български граждани, които ще бъдат лишени от модерна европейска инфраструктура и полагащото им се качество на живот. Липсата на индексация ще доведе до неизпълнение на проектите по европейските програми, връщане на средства и загуба на милиарди за държавата, както и до загуба на работни места и ръст на безработицата.

Това не може да продължава!

КСБ заявява своите категорични искания:

  1. Справедлива индексация сега!
  2. Незабавно намиране на решение за разплащане на дължимите към строителните фирми суми.
  3. Рестарт на инвестиционната активност и строителството в цялата страна.

За постигането на поставените искания разширения УС на КСБ реши: обявява протестни действия съвместно с ББКП.

Ще излезем, за да защитим интересите на българския строителен бранш на 27 юли (сряда) от 9 часа пред Народното събрание!

УАСГ обявява прием на студенти със завършена степен на висше образование „бакалавър“ и „магистър“ в НОВА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА ПО ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО към Архитектурен факултет – РЕДОВНА форма на обучение.

За повече информация посетете страницата на  МП по ОКН:

https://uacg.bg/?p=194&l=1&m=59

 

 

Рискът от нереализирани обекти нараства с всеки изминал ден, а това ще доведе до загуба на милиарди планирани инвестиции, както и до увеличаване на безработицата в отрасъл „Строителство“, алармират от браншовата организация

С изпратени идентични писма днес Камарата на строителите в България настоява за спешни срещи в рамките на седмицата с Мирослав Иванов, и.д. председател на Народното събрание, Кирил Петков, министър-председател на Република България в оставка, Асен Василев, зам.-министър председател по еврофондовете и министър на финансите в оставка, Гроздан Караджов, зам.-министър председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка и ръководствата на парламентарно представените партии в 47-ото Народно събрание.

„Във връзка със задълбочаващите се негативни последици от икономическите процеси на европейско и национално ниво, отразени в растяща инфлация на строителни материали, горива, енергия и разходи за труд, настояваме за провеждане на спешна среща с Вас“, се посочва в писмата.

„Въпросът с индексацията на договорите с публични възложители, освен че засяга повече от 3000 строителни фирми, наши членове, е от изключително значение за държавата и за изпълнението на всички проекти с европейско и национално финансиране. Рискът от нереализирани обекти нараства с всеки изминал ден, а това ще доведе до загуба на милиарди планирани инвестиции, както и до увеличаване на безработицата в отрасъл „Строителство“. Ако обектите не бъдат завършени в срок, държавата ще трябва да възстанови милиарди по европейските програми, а отговорността за причинената щета към бюджета и българските данъкоплатци, ще е на политиците. Ако в най-кратки срокове не бъдат взети необходимите мерки и не бъдат намерени адекватни решения, последствията, както за бранша, така и за държавата ще бъдат необратими“, алармират от браншовата организация.

„Ако няма реални действия и резултати от страна на парламентарно представените партии и правителството в рамките на следващата седмица, фирмите, изпълняващи обекти в сградното и инфраструктурното строителство ще бъдат принудени от обстоятелствата да спрат работа и ще предприемат позволените от закона действия“, категорични са от КСБ.

От Камарата напомнят, че отговорността за нереализираните обекти и загубата на средства, ще е на съответните институции.

Почетният председател на КСБ инж. Светослав Глосов пред  в. „Строител“