Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев пред в. „Труд“

Изп. дир. на КСБ Валентин Николов пред в. „24 часа“

Държавната агенция „Електронно управление“ и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия призовават бизнеса и работодателските организации в България да бъдат активни и да се включат в проучване на тема „Киберсигурност в сектора на МСП“, което двете публични организации инициират, по повод предстоящия през октомври Европейски месец на киберсигурността.

В периода от 16 септември до 08 октомври 2021 г. анкетата ще бъде достъпна на този линк –

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyvKMoRm5jTkX6BF99MRY13IG5hBgn7Tj1bFyziy-EzTpUig/viewform

Отговорите на въпросите ще послужат за създаване на цялостна картина на състоянието на нивото на киберсигурност и киберзащита от страна на бизнеса, като до момента подобен анализ не е правен у нас. Инициативата цели да покаже доколко и как, малкият и среден бизнес в България се справя с кибер атаки, какво е нивото на кибер защита след настъпването на Ковид пандемията и работата от вкъщи, към кого се обръщат работодателите, и как се справят с предизвикателствата, свързани с кибер сигурността, както и техните отговорности за опазване на базите данни, с които работят.

В рамките на месец октомври ще бъде представен и подробен анализ на данните, които ще послужат на ДАЕУ и ИАНМСП за иницииране и предприемане на

различни инициативи, насочени към подобряване на нивото на кибер осведоменост и кибер защита в българските предприятия.

Броят и сложността на кибератаките и киберпрестъпността се увеличават в цяла Европа и тази тенденция ще продължи да се засилва в бъдеще. Ето защо – двете институции призовават компаниите в страната да бъдат активни и да се включат в изследването.

Камарата на строителите в България категорично застава зад справедливите искания на Българска браншова камара „Пътища“. Подкрепяме колегите от пътния бранш, които са важна част от строителния отрасъл на страната. Забавените разплащания и липсата на ясна перспектива поставят на изпитание фирмите – членове на КСБ, както и бъдещето на семействата на хиляди работници.

Досега държавата винаги е успявала да осигури средства за разплащане на извършените и приети през годината строително-монтажни работи в нормални срокове в рамките на текущата година. Тази практика вече не съществува и това вече има негативен ефект върху сектора, който осигурява 12 на сто от БВП. Всички строителни фирми се превръщат в рискови кредитополучатели за банките, расте междуфирмената задлъжнялост, възникват проблеми с доставчиците на материали.

Има опасност хиляди работници не само от пътния бранш да останат без работа. Ако фирмите бъдат принудени да ги освобождават, те ще се влеят в социалната система и допълнително ще я натоварят. Това също би довело до дългосрочни проблеми не само в отрасъла, но и в цялата икономика.

Крайно време е държавата да влезе в ролята си и да спазва ангажиментите, поети с подписването на договори. Строители от всички сектори имат договорни отношения с държавата, с общините и няма значение кой е министър или кмет. След като е назначен или избран на този пост, той представлява държавата или общината и носи пълна отговорност за действията или бездействията си.

Ние, строителите, изпълняваме поетите договорни отношения. Доказахме нееднократно в годините, че сме готови на диалог и разумни компромиси. Ние искаме ясни правила и най-вече тяхното спазване.

Категорично стоим встрани от политическите битки, на които сме свидетели всеки ден. Особено във времето, в което живеем – на пандемия, страх и несигурност в утрешния ден на стотици хиляди хора за хляба им, за децата им.

Запазваме си правото да предприемем всички законни действия, за да бъде чут гласът ни далеч извън пределите на страната.

„Агрополихим“ АД  стартира мащабна реорганизация на логистичната си дейност и като основна част от този процес бе взето решение за възлагане на изпълнението на вътрешните логистични дейности на външен партньор с доказан във времето опит и капацитет.

В обхвата на бъдещите договорни взаимоотношения, ще бъдат включени разнородни товаро-разтоварни и транспортни операции, които се извършват на територията на завода за минерални торове, депото за отпадъчен фосфогипс и Пристанище Варна-Запад, които се намират в индустриалната зона на град Девня.

Допълнителна информация за основните изисквания към заинтересованите компании може да бъде намерена тук

В случай, че проявявате интерес, може да изпратите официално писмо с информация за Вашата компания на имейл адрес: [email protected] до 17.09.2021 г.

От спрените разплащания с бранша първи ще пострадат работниците и ще натоварят социалната система.

Предвидените в актуализацията на бюджета 100 млн. лв. за разплащане на извършени строителни дейности са крайно недостатъчни. Това каза на среща между работодателските организации и синдикатите и ПГ на „БСП за България“ Валентин Николов, представител на УС на КРИБ и изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той отбеляза, че в строителството нещата стоят много драматично и има опасност от силно социално напрежение в предстоящите месеци.

Валентин Николов допълни, че от спрените разплащания на държавата с бранша първи ще пострадат работниците, които ще се влеят в социалната система и допълнително ще я натоварят. В строителството са заети над 200 000 души.

В същото време България е с най-ниските в ЕС цени в строителството и най-високите цени на тока, а дори и по тях държавата не може да се разплати с изпълнителите, отбеляза Николов. Той даде пример с Европа и САЩ, където за противодействие на кризата се отделят колосални средства за инфраструктура и пътища.

„Какво значи, че няма пари за боя и мантинели на готовия път Перник-София и там всяка сутрин е ад за шофьорите?! Министерствата най-добре знаят какви договори има сключени, какво е изпълнено и предстои да се изпълни до края на годината. Не трябва да има спор, че строителите, които са си свършили работата, трябва да си получат парите. Можем да се окажем в много страшен капан. Ако до края на годината трябва да се разплатят 700-800 млн. лв. за извършена работа, а има само 100 млн. лв., трябва да си дадем сметка, че това е огромен корупционен потенциал. Какви ще са критериите, по които ще се избере на кого ще се плати и на кого – не“, отбеляза Валентин Николов. И добави, че според официалната информация в момента в бюджета има много добра събираемост и има резерви.

 

На Портала за обществени консултации е качен НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ ЗА ПЕРИОДА 2021 – 2028 г., който е приет с Решение № 459 на Министерския съвет от 17.06.2021 г.

Пълният текст на документа може да намерите тук

Министерство на труда и социалната политика организира провеждането на анкетно проучване относно нови форми на труд.

Анкетата за фирми е налична на следния линк: http://estatsurvey.com/index.php/144516?lang=bg

Крайният срок за попълване на анкетата е 5 септември 2021 г.

Допълнителна информация може да бъде намерена тук

Нови високотехнологични знания за комбинираното плоско – пилотно фундиране, заздравяването на слабата земна основа (в т.ч. и льоса), микропилотите, анкерите фибробетона, укрепването на свлачища, насипните конструкции за пътищата, тунелите и скалната механика и др. можете да получите при нас.
Вече девета година във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ – София успешно се провежда магистърската програма по Геотехника и инженерна геология. Тя е предназначена за строителни и минни инженери, както и за геолози, които искат да повишат своите знания и професионални умения в специфичната сфера на Геотехниката и да се възползват от търсенето на добри специалисти в тази сфера.

Обучението е в задочна форма с продължителност от четири семестъра, като през първите три семестъра се изучават различни дисциплини, а през четвъртия семестър се разработва дипломна работа. Успешно завършилите получават държавна диплома за висше образование в образователно – квалификационна степен „Магистър“.
Семестриална такса – 400 (четиристотин) лв.

Документи се примат до 3 септември 2021г.

Подробна информация за кандидатстването ще намерите тук  и тук.

Лична консултация и съвет може да получите от ръководителя на програмата проф. Чавдар Колев на телефон 0885 256 905 или и-мейл: [email protected]