Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев проведе среща със заместник-председателя на ДПС Искра Михайлова, която е кандидат за евродепутат и водач на листите за национален парламент в Пазарджик и Перник. От страна на браншовата организация присъстваха още изпълнителният директор арх. Иван Несторов и Любомир Пейновски, председател на Сдружение „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство” (ЕЦИХ) и председател на съвета на директорите на дъщерното дружество на КСБ „Строителна квалификация“ ЕАД. Срещата бе по покана на ДПС.

Инж. Терзиев представи ключовите за бранша приоритети – индексацията на договорите с публични възложители да е задължителна, а не пожелателна, за да е реално работеща. В бъдеще строителни дейности да се възлагат по международно утвърдените договори по FIDIC, с което ще бъдат решени голяма част от проблемите, с които се сблъскват възложители и изпълнители. За бизнеса е важно също така от страна на държавата да бъдат оптимизирани процедурите за наемане на работници от трети страни, каза инж. Терзиев. Както и да бъде приета дългосрочна стратегия за развитие на инфраструктурата и регионите, която да гарантира прогнозируемост и предвидимост пред бранша.

Започваме срещите си с бизнеса с КСБ – това е структуроопределяща индустрия и всички опити тя да бъде неглижирана или компрометирана са контрапродуктивни, каза г-жа Михайлова. И добави, че ДПС ще разчита на партньорство с браншовата организация, чиято експертиза е на много високо ниво. Тя изрази подкрепа от страна на политическата формация по приоритетите на строителния отрасъл.

Уважаеми колеги,

В навечерието на най-големия християнски празник – Възкресение Христово, приемете моите най-искрени поздрави и пожелания за здраве и лично щастие, професионални успехи и много поводи за радост и удовлетворение от постигнатото.

Великден е празник на надеждата, че идва ново начало, по-добро и по-благодатно време. Предстои изпълнението на мащабни инвестиции в страната – по европейските програми, по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Инвестиционната програма за общински проекти към държавния бюджет за 2024 г. Очакванията на строителния бранш са за сериозна заетост и работа. Надяваме се централната и местните власти да мобилизират своите усилия и в най-кратки срокове да започнат обявяването и възлагането на поръчки. Ние като бранш с доказан професионализъм, капацитет и опит имаме готовност да реализираме обектите качествено и в срок.

В дните на вярата в доброто и новата надежда да си пожелаем да бъдем все така обединени около общите ни каузи, заедно да отстояваме интересите на сектор „Строителство“ и да утвърждаваме доброто име на българския строител. Само така можем да вървим напред и да допринасяме за икономическото развитие и просперитета на нашата страна.

Нека Възкресението ни изпълни с вдъхновение и нови сили, за да продължим да градим и да правим България все по-хубаво място за живот и работа, привлекателна за бизнес и инвестиции.

Желая на Вас, Вашите екипи и Вашите близки светли празници, изпълнени с благодат, топлина и обич!

 

Инж. Илиян Терзиев,

Председател на УС на КСБ

 

ДО СТРОИТЕЛИТЕ, ВПИСАНИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА СТРОИТЕЛЯ

Уважаеми дами и господа,

Представяме на Вашето внимание настоящата

Възможност за финансова подкрепа на честванията за 75-годишншната на Хидротехническия факултет на УАСГ.

Подробна информация за инициативата можете откриете на следния линк: Писмо за подкрепа.

Бланака на договор за дарение можете да изтеглите на следния линк: Приложение 1

Предварително благодарим на всички, които ще се включат в инициативата.

 

С уважение,
Екипът на КСБ

НА ВНИМАНИЕТО НА СТРОИТЕЛИТЕ, ВПИСАНИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА СТРОИТЕЛЯ

Уважаеми дами и господа,

Имаме удоволствието да Ви поканим на:

  • XXVI ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОМЕЕ ЕКОЕНЕРГИЯ:
    тема – ВЪЗМОЖНОСТИ ПРЕД МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТ ЗА УСТОЙЧИВА ЕНЕРГИЯ
    на 23 Април 2024 г. кк Чифлика, хотел Алфа Ризорт Палас и онлайн
    И
  • КРЪГЛА МАСА „БЪДЕЩЕТО НА ФИНАНСОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ ЗА УСТОЙЧИВА ЕНЕРГИЯ“
    на 24 Април 2024 г. в кк Чифлика, хотел Алфа Ризорт Палас и онлайн

Предварителна програма за събитието може да намерите в тук.

При интерес от Ваша страна, моля да попълните формата за регистрация до 10 Април 2024 г. на следния линк:

https://forms.gle/GhGLCRywAUPzzd7M9

ДО СТРОИТЕЛИТЕ, ВПИСАНИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА СТРОИТЕЛЯ

Уважаеми дами и господа,

Представяме на Вашето внимание Анкетно проучване във връзка с управлението на отпадъците в строителството и разрушаването (в Европа).

Линк за попълване на анкетата: https://shorturl.at/rHMVZ
(Достъпна на английски и още 10 европейски езика)

Предварително благодарим за оказаното съдействие и подкрепа.

ДО СТРОИТЕЛИТЕ, ВПИСАНИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА СТРОИТЕЛЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Имаме удоволствието да Ви поканим да вземете участие в събитие, организирано от „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“ 

и Камара на строителите в България в рамките на „Архитектурно-строителна седмица 2024“ в Интер Експо Център, гр. София .

 

Тема на събитието : ВЪЗМОЖНОСТИ И ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД КОМПАНИИТЕ ОТ СЕКТОР СТРОИТЕЛСТВО “

Дата и час:  3.04.2024 г. от 13:30 ч.

Място: Семинарна зала в Изложбена зала 1 на Интер Експо Център, гр. София.

 

Приложено изпращаме:

Кодът за намаление важи за закупуване на до 10 безплатни билета с една регистрация.

Пропускът следва да представите на телефон/устройство или разпечатан на хартия на входа на ИЕЦ и важи, както за конференцията, така и за цялото изложение.

Събитието ще се проведе непосредствено след откриването на изложението „Архитектурно-строителна седмица 2024“ в ИЕЦ.

Ще се радваме да бъдете част от него!

С уважение,

Екипът на ЕЦИХ и КСБ

https://www.edih-construction.bg/

Камарата на строителите в България подписа договор и с Министерството на иновациите и растежа за изграждане на хъб за дигитализация в строителството. Браншовата организация е координатор по проект за изграждане на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“, който беше одобрен от Европейската комисия през 2022 г. и получи от нея 50% финансиране за дейността си. С подписването на договора с МИР са гарантирани останалите 50% финансиране по програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

ЕЦИХ в сектор строителство действа на принципа „едно гише“ за малките и средните предприятия от строителната индустрия и за публичните организации по техния път към дигитализацията. В него през следващите години бизнесът ще получава достъп до скъпи технологии и иновации и ще има възможност пилотно да ги тества преди да инвестира в тях. Хъбът ще предоставя също обучения за работа с BIM и GIS системи, информация за изкуствен интелект, експериментални съоръжения и др. Целта е чрез тях заетите в строително-инвестиционния процес да обучат свои кадри за изграждане на капацитет при въвеждането на дигиталните технологии, които са бъдещето на индустрията.

EЦИХ в сектор строителство започна подготовка по разработване на услуги, насочени към бизнеса веднага след одобрението му от ЕК. Партньори в него са Камарата на строителите в България, която е координатор, Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Института по механика на БАН, Висшето строително училище „Любен Каравелов“, „Клийнтех България“ ООД, „Геострой“ АД, „Планекс“ ЕООД, „Българска асоциация по управление на проекти в строителството“, „Баумит България“ и „ЕСРИ България“. Създаването на цифров хъб, с който България ще започне реалния преход към дигитализация в строителството, получи награда в конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ 2022 г., организиран от КРИБ и сп. “Икономика”.

„Цифровизацията и въвеждането на иновации вече са не само важна част от бъдещето на България и на целия Европейски съюз, а случваща се реалност и ще определят посоката за развитието на обществото, индустрията, бизнеса, образованието и науката, системите на здравеопазването и на социалната политика”, казва председателят на Управителния съвет на ЕЦИХ в сектор строителство Любомир Пейновски.