На заседание, организирано от Националното сдружение на общините в България, в курортния комплекс „Албена“ д-р Дарин Димитров бе избран за представител на общините от Североизточния район за планиране.

Освен д-р Димитров, общините от област Търговище ще бъдат представени в РСР и от кмета на Опака Мехидин Кадиров.

49 е общия на членовете в РСР от Североизточния район, в който влизат още и областите Добрич, Варна и Шумен. Представителите на общините са 11. В съвета ще участват и представители на областните управи, неправителствения сектор, бизнеса, научната общност, синдикални организации и други.

Регионалните съвети за развитие ще бъдат важно звено при селекцията на проектите, които ще получат европейско финансиране по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Тя ще се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Програмата ще продължи инвестициите в инфраструктура, като ново ще бъде финансирането на регионални индустриални зони, които да разширят възможностите за развитие на икономическия сектор и разкриването на нови работни места.

Жителите на Североизточна България ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз, благодарение на новооткрития център „Европа Директно“, който започва да действа от днес в областите Търговище и Шумен. Офисът се намира в на ул.„Оборище“6 в Шумен и е част от общо 424 информационни центъра от ново поколение, лансирани от Европейската комисия в целия ЕС. Целта на тези центрове е да укрепят връзката между институциите на ЕС и гражданите, независимо къде живеят те.

Участие в откриването взе ръководителят на отдел Комуникации на Европейската комисия в България – Бойко Благоев. Поканени бяха представители на организации партньори на сдружение АлДоРа и множество уважавани граждани, дали своя принос в развитието на града.

„Офисът е нов, нови са амбициите ни, както и предизвикателствата пред нас. Със сдружение АлДоРа работим от много години и вече със сигурност Европа ще е по-близо до гражданите“ – каза Бойко Благоев по време на откриването. Той уточни, че Информационният център ще служи като връзка между ЕС и неговите граждани на местно и регионално ниво. Сред основните му задачи са да дава информация по най-актуалните теми в Европейския съюз.

В момента една такава тема е ваксинационната кампания.

„Ние, от представителството на ЕС, организираме комуникационна кампания за ваксинацията и разчитаме центърът „Европа Директно“ да продължи да работи с местните медии и чрез тях да информира гражданите и бизнеса. Разчитаме също гражданите да са активни и информацията да стига не само от Брюксел към Шумен, но и обратно – до хората, които вземат решенията и работят по политиките в европейската столица“ – изрази надежда Благоев.

Европейският информационен център в Шумен разполага със сериозен ресурс и възможности да съдейства на гражданите, бизнеса и неправителствения сектор за тяхното активно включване в процеса на взимане на решения в ЕС, участие в прилагането на политиките и разбира се, пълно прилагане на техните права и задължения.

Офисът на „Европа Директно“ – Шумен е отворен за всички въпроси относно правата и възможностите на гражданите за бизнес, работа, образование, живот и пътуване в държавите – членки на ЕС. Често те не са запознати добре с предимствата на европейското гражданство, за да се възползват напълно от него.

„Добре е хората да знаят, че винаги могат да почукат на вратата на центъра „Европа Директно“, защото това е вратата към Европейски съюз.“ – добави Благоев.

По информация на GO.Targo

Обществена поръчка за строителен надзор на благоустрояването на квартал 8, в района на ул. „Скопие“, обяви Община Търговище. Прогнозната стойност на поръчката е 12 000 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на документи за участие в публичното състезание е 6 юли 2021 г. Процедурата е задължителна преди преминаването към реалните строителни дейности. В момента пък се разглеждат офертите на участниците в поръчката за строителство.

Кварталът ще бъде благоустрояван на етапи заради стойността на проекта, който възлиза на 1 млн. лв. През тази година е заложено изграждането на нова улица, като продължение на ул. „Мадара“ и ще стига до бл. № 19 на ул. „Скопие“. Ще се обособят паркоместа и ще се асфалтира. Ще се изграждат и ВиК и ел. комуникации. Догодина или при осигуряване на средства, ще се премине и към благоустрояването на пространството между бл. 85 и бл. 19. Третият етап касае изграждането на спортни и детски площадки.

В момента се подготвя тръжната документация за обявяване на обществената поръчка за благоустрояването и в квартала между улиците „Сава Геренов“, „Средна гора“ и „Дамян Груев“. Там също ще се работи поетапно, тъй като проектът е на стойност 600 хил. лв. Ще се започне с благоустрояването, включващо обновяване на настилките в междублоковото пространство, нови тротоари и детска площадка. На следващ етап там ще бъде изградена и обслужваща улица, която ще излиза от жилищните сгради към ул. „Дамян Груев“.

Всички обявления са публикувани в Централизираната информационна система за обществени поръчки:  https://app.eop.bg/buyer/18192.

Посолството на Арабска република Египет в София информира за налични възможности за инвестиране в основни проекти за развитие в Египет, в това число за развитие на „интелигентни градове“ в цялата страна.

Всички заинтересовани търговски дружества, които биха искали да участват в тези проекти, като инвеститори или доставчици, чрез партньорства или самостоятелно, трябва да се регистрират в базата данни на Органа за нови градски общности и на Административното столично дружество за градско развитие. Регистрираните компании ще бъдат уведомени за всички търгове, предложени в тези проекти.

Регистрацията може да се извърши на следния уебсайт: www.etenders.gov.eg

 

 

Започва ремонт в парк Юкя. Това обяви кметът д-р Дарин Димитров на брифинг  в парка. Основната част от ремонтите ще се извършват от Общинското предприятие „Флора“, като в дейностите ще се включи и БКС.

„Всички искаме едно – открити пространства, зеленина и приятни места, където да се разхождаме. Съдя за това и по отзвука от посещаващите новия парк „Роден кът“, коментира кметът д-р Димитров.

Планира се реновиране на основната алея, която е с дължина от 1 км. Служителите на „Флора“ в момента поставят нови бордюри, а асфалтирането ще извърши БКС. По протежението на алеята ще бъдат поставени и нови пейки.

Обновяването на стълбите в парка ще бъде предвидено в новия програмен период на Европейския съюз 2021-2027 г., тъй като изисква твърде големи инвестиции, разясни кметът. „Има проект, който е готов, от 2012 г. Работи се по актуализирането му, така че да можем да кандидатстваме за европейско финансиране“, каза д-р Димитров.

Директорът на „Флора“ Асен Чакъров разясни, че съществуващата детска площадка в парка ще бъде изцяло обновена, като тя ще бъде за деца до 3 години. „В непосредствена близост до нея ще има и нова, за деца до 12 години, по подобие на тази в „Роден кът“, заяви Чакъров. Той посочи още, че през тази година предприятието е засяло в парк „Юкя“ и 46 липи, които са на 13-годишна възраст.

Кметът коментира, че на следващ етап, при осигуряване на финансиране, в парка ще се изгради и осветление.

Припомняме, че обновяването на зелените пространства и парковете „Юкя“ и „Роден кът“ е сред приоритетите в управленската програма на кмета д-р Дарин Димитров.

По информация на

Go. Targo

БТА

Посолството на Арабска република Египет в София информира относно възможност за участие в мащабни проекти в Египет, включително в сферта на умните градове, чрез регистрация в база данни за обществени поръчки www.etenders.gov.eg. Заинтересованите страни могат да се регистрират като юридическо лице или обединение, за да получат информация за откритите процедури в сектор „Строителство“. Повече информация относно изискванията за фирмите можете да намерите тук.