С настоящата декларация сдружение „Европейски център за транспортни политики“ изразява принципната си подкрепа относно необходимостта от нормализиране на отношенията в сектор „Пътно строителство“. Ние оценяваме колко са важни развитието и поддръжката на пътната инфраструктура като основа за силен икономически растеж. В същото време качествените и безопасни пътища са фундаментът, от който се нуждае Република България като страна с най-високи нива на пътно транспортен травматизъм в ЕС.

Многократно сме отстоявали нашата принципна позиция, че не бива да се прави компромис с качеството и материалите, които се влагат в транспортните инфраструктурни обекти. В същото време ясно осъзнаваме и отчитаме, че в сектора има както недобросъвестни, така и много коректни изпълнители, и се противопоставяме на това те да бъдат поставяни под общ знаменател.

За съжаление в последните шест месеца фирмите, осигуряващи поддръжката и изграждането на транспортната инфраструктура, са поставени в изключително тежка ситуация. Редица предприятия дори са изправени пред сериозния риск от фалит. Това застрашава икономическата стабилност в цели региони и ще изправи много български семейства пред трудната ситуация тази зима да са в тежък недоимък. От друга страна липсата на адекватна поддръжка сериозно застрашава сигурността на нашите граждани по пътищата. Изоставането на изграждането на стратегическите обекти ще изправи България пред невъзможност да изпълнява основното си задължение като страна член на ЕС, а именно да изгради инфраструктура, по която да се придвижват свободно и безопасно хора, стоки, услуги и капитали.

ЕЦТП настоява за нормализиране на отношенията в сектора, за изплащането на дължимите суми, там където те наистина се дължат, и то в спешен порядък, за да се гарантира на български граждани, че няма да останат без работа на прага на зимата.

С настоящата декларация подкрепяме и също настояваме за оставката на министъра на РРБ Виолета Комитова. Нейните действия и бездействия са довели сектор „Пътища“ до ситуация, при която България не може да изпълнява задълженията си като страна членка на ЕС.

Оригиналния документ може да бъде намерен тук.

 

Камарата на строителите в България категорично подкрепя колегите от Българска браншова камара „Пътища“, които на 8 октомври 2021 г. проведоха третия национален протест със справедливи искания.

Изразяваме недоумение и възмущение от поведението на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което покани на среща собственици на фирми и не се яви на нея. Няма да коментираме казаното по този повод от служебния регионален министър арх. Виолета Комитова. Само бихме желали да й обърнем внимание, че е недопустимо ресорният министър да не знае колко строителни компании работят в България и да твърди, че те са 21 000. За кой ли път в публичното пространство арх. Комитова „хвърля“ цифри и понятия, които очевидно не разбира.

КСБ поддържа единствения в страната Централен професионален регистър на строителя и информацията в него се актуализира всяка година. Без да са вписани в него, фирмите нямат право да извършват дейност. Така се гарантира, че по строителните площадки работят само легитимни представители на бранша, с необходимата квалификация и професионална отговорност. Към края на август т.г. в регистъра са вписани 6 348 фирми в различните категории. Членуващите в ББК „Пътища“ са и наши членове, както и още стотици фирми, свързани с пътното строителство.

Ние сме българските строители – не сме роби. Ние сме едни от най-сериозните работодатели в България. И няма да търпим несериозно отношение към нас! Ние построихме и строим Нова България!

КСБ се присъединява към искането на ББК „Пътища“ за оставка на министър Комитова! И призовава членовете си да се включат в протестните действия!

 

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев пред в. „Труд“

Изп. дир. на КСБ Валентин Николов пред в. „24 часа“

Камарата на строителите в България категорично застава зад справедливите искания на Българска браншова камара „Пътища“. Подкрепяме колегите от пътния бранш, които са важна част от строителния отрасъл на страната. Забавените разплащания и липсата на ясна перспектива поставят на изпитание фирмите – членове на КСБ, както и бъдещето на семействата на хиляди работници.

Досега държавата винаги е успявала да осигури средства за разплащане на извършените и приети през годината строително-монтажни работи в нормални срокове в рамките на текущата година. Тази практика вече не съществува и това вече има негативен ефект върху сектора, който осигурява 12 на сто от БВП. Всички строителни фирми се превръщат в рискови кредитополучатели за банките, расте междуфирмената задлъжнялост, възникват проблеми с доставчиците на материали.

Има опасност хиляди работници не само от пътния бранш да останат без работа. Ако фирмите бъдат принудени да ги освобождават, те ще се влеят в социалната система и допълнително ще я натоварят. Това също би довело до дългосрочни проблеми не само в отрасъла, но и в цялата икономика.

Крайно време е държавата да влезе в ролята си и да спазва ангажиментите, поети с подписването на договори. Строители от всички сектори имат договорни отношения с държавата, с общините и няма значение кой е министър или кмет. След като е назначен или избран на този пост, той представлява държавата или общината и носи пълна отговорност за действията или бездействията си.

Ние, строителите, изпълняваме поетите договорни отношения. Доказахме нееднократно в годините, че сме готови на диалог и разумни компромиси. Ние искаме ясни правила и най-вече тяхното спазване.

Категорично стоим встрани от политическите битки, на които сме свидетели всеки ден. Особено във времето, в което живеем – на пандемия, страх и несигурност в утрешния ден на стотици хиляди хора за хляба им, за децата им.

Запазваме си правото да предприемем всички законни действия, за да бъде чут гласът ни далеч извън пределите на страната.

„Агрополихим“ АД  стартира мащабна реорганизация на логистичната си дейност и като основна част от този процес бе взето решение за възлагане на изпълнението на вътрешните логистични дейности на външен партньор с доказан във времето опит и капацитет.

В обхвата на бъдещите договорни взаимоотношения, ще бъдат включени разнородни товаро-разтоварни и транспортни операции, които се извършват на територията на завода за минерални торове, депото за отпадъчен фосфогипс и Пристанище Варна-Запад, които се намират в индустриалната зона на град Девня.

Допълнителна информация относно основните изисквания може да намерите тук

В случай, че проявявате интерес, може да изпратите официално писмо с информация за Вашата компания на имейл адрес: [email protected] до 17.09.2021 г.

Най-голямата база данни за информация за строителни проекти в скандинавските държави – ByggFakta SMART се свързаха с представители на КСБ с предложение за 15% отстъпка от регистрационната такса за вписаните в ЦПРС и асоциираните членове на КСБ. Базата данни предоставя информация за около 90% от строителните проекти в частния и публичния сектор. Системата предоставя пълен преглед на 20 000 проекта, над 28 000 регистрирани фирми и 75 000 контакти в сектор строителство. Базата данни се актуализира ежеседмично със средно 500 нови проекта, 1500 актуализации на съществуващи проекти, както и нови фирми и и контакти. Търсачката може да бъде персонализирана според конкретните нужди и спецификите на търсене.

      Предимства за фирмите, регистрирани в базата данни:

  • Намиране на информация за всички текущи строителни проекти;
  • Преглед, проследяване и мониторинг на отделите фази на строителните проекти;
  • Контакти на фирми;
  • Предоставя възможност за маркетинг, реклама и управление на контактите;
  • Българските фирми могат да предлагат по-лесно своите продукти и услуги в Скандинавия, и да намерят подходящи проекти (спестява разходи за пазарни проучвания);

Базата данни е подходяща за строителни фирми, ръководители на проекти, инженери, архитекти, доставчици и т.н.

Заинтересованите лица могат използват посоченото намаление като попълнят контактната форма на следния линк.