Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, председателят на УС на НКСВ инж. Тодор Топалски и кметът на Мездра Иван Аспарухов откриха бюст-паметник на дългогодишния командващ на Строителни войски ген.-полк. инж. Васил Василев (1933-2004 г.) в родното му село Старо село, община Мездра. Инициативата е по повод 90-тата годишнина от рождението му. На откриването присъстваха синът на генерала Валери, внукът му Васил, бивши офицери от Строителни войски, близки и приятели на ген. Василев, жители на Старо село.

„Едно е да се въздигат паметници на загинали във войните, друго е да се увековечи паметта на хора, доказали се в мирно време. Днешният ден ни напомня, че не разрушаването, а съграждането е полезно и за поколенията, и за историята. Нека с добро да си спомняме за нашия генерал. Още веднъж изказвам благодарност на хората, осъществили тази прекрасна идея!“, каза кметът Аспарухов.

Паметникът е изграден по инициатива на инж. Терзиев, инж. Топалски и инж. Виктор Шарков – първи зам.-председател на УС на НКСВ, със съдействието на градоначалника на Мездра. Средствата са от дарения на членове на КСБ и от съратници на генерала. Проектът е на скулптора Петко Арнаудов. Монументът е изработен от бял врачански камък от скулптора Иван Симеонов, който е възпитаник на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, община Роман.

Пред паметника венци и цветя бяха поднесени от името на Камарата на строителите в България, Националния клуб на строителите ветерани, община Мездра, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, семейство Василеви, граждани.

Снимки: Павел Петров и Борис Кръстев