Областно представителство Пазарджик

Уважаеми строители,

С прискърбие ви съобщаваме, че Никола Василев – управител на Строймонтаж 07 ЕООД, гр. Пазарджик и един от основателите на КСБ, почина. Неговите постижения и принос никога няма да бъдат забравени.

Бог да го прости!

Поклонението ще бъде утре – 1 март 2023г. от 14:00 часа на централните гробища в Пазарджик.

ДО СТРОИТЕЛИТЕ ОТ ОБЛАСТНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО ПАЗАРДЖИК

Цената на куверта е на стойност 60 /шейсет/ лева и е безплатен за един гост от фирма. За всеки следващ гост се заплаща цялата стойност на куверта.

Допълнителен куверт може да заплатите в офиса на ОП-Пазарджик или по банкова сметка:

КСБ ОП-Пазарджик

Банка ДСК

IBAN 16STSA93000014383253

Основание – допълнителен членски внос

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА В ГРАД  ПАЗАРДЖИК

ОБЯВЯВА ПРИЕМ  ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 В СПЕЦИАЛНОСТИТЕ:

«СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА»

«ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ»

«КОФРАЖИ»

«ВЪНШНИ ОБЛИЦОВКИ И НАСТИЛКИ»

ПГСА-ПАЗАРДЖИК  ВИ ПРЕДЛАГА:

 • ПРАКТИКА В ЧУЖБИНА ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ;
 • СТИПЕНДИИ ЗА: ОТЛИЧНИЦИ, СОЦИАЛНО СЛАБИ УЧЕНИЦИ;
 • ПОДПОМАГАНЕ НА СОЦИАЛНО СЛАБИ УЧЕНИЦИ– ПЪТНИ, ХРАНА, БЕЗ ТАКСА В ОБЩЕЖИТИЕТО;
 • СТИПЕНДИЯ, УЧРЕДЕНА В ПАМЕТ НА ПЕТЪР ТАСЕВ –ЗА УЧЕНИЦИ БЕЗ ОТСЪСТВИЯ;
 • ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ТАЛАНТЛИВИ УЧЕНИЦИ.

ПГСА-ПАЗАРДЖИК РАЗПОЛАГА С:

 • Реновирано общежитие в двора на училището – стаи със собствен санитарен възел, читалня, оборудвана с компютърни места, общи трапезарии, оборудвани със зала за хранене, кухненски бокс-печка, хладилник, мокро помещение-пералня; видеонаблюдение, безжичен интернет;
 • Реновирана училищна сграда и учебни работилници;
 • Модерни компютърни зали;
 • Физкултурен салон и открита спорна площадка;
 • Безжичен интернет в учебната сграда;
 • Видеонаблюдение в учебната сграда и двора на общежитието.

 

 

 

СПЕЦИАЛНОСТ СТРОИТЕЛСТВО и АРХИТЕКТУРА ПРОФЕСИЯ “СТРОИТЕЛЕН ТЕХНИК”

13 УЧЕНИЦИ

С РАЗШИРЕНО ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК И РАЗШИРЕНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО КОМПЮТЪРНО ПРОЕКТИРАНЕ СЪС СПЕЦИАЛИЗИРАНИ СОФТУЕРНИ ПРОГРАМИ AUTOCAD – 2D И 3D И СТРОИТЕЛНО ИНФОРМАЦИОННО МОДЕЛИРАНЕ (ЦИФРОВО СТРОИТЕЛСТВО)

СРОК НА ОБУЧЕНИЕ – 5 ГОДИНИ

КЛАСИРАНЕ: КОНКУРС – ТЕСТ /БЕЛ И МАТЕМАТИКА/

БАЛООБРАЗУВАЩИ ПРЕДМЕТИ: ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, ТЕХНОЛОГИИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО УЧЕНИЦИТЕ

ПРИДОБИВАТ III СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ – СТРОИТЕЛЕН ТЕХНИК

ПОДХОДЯЩИ МЕСТА ЗА РАБОТА: СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ, ПРОЕКТАНТСКИ ФИРМИ, НАДЗОРНИ ФИРМИ В СТРОИТЕЛСТВОТО, СЛУЖБИ В ОБЩИНСКИ, ОБЛАСТНИ И ДРУГИ АДМИНИСТРАЦИИ.

СПЕЦИАЛНОСТ ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ ПРОФЕСИЯ «ОРГАНИЗАТОР НА ИНТЕРНЕТ ПРИЛОЖЕНИЯ»

13 УЧЕНИЦИ

С РАЗШИРЕНО ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

СРОК НА ОБУЧЕНИЕ   –  5 години

КЛАСИРАНЕ: Конкурс – ТЕСТ /БЕЛ и МАТЕМАТИКА/

БАЛООБРАЗУВАЩИ ПРЕДМЕТИ: ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, ТЕХНОЛОГИИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

УЧЕНИЦИТЕ ПРИДОБИВАТ III СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ – ОРГАНИЗАТОР НА ИНТЕРНЕТ ПРИЛОЖЕНИЯ

ПОДХОДЯЩИ МЕСТА ЗА РАБОТА:

ОРГАНИЗАТОР ИНТЕРНЕТ ПРИЛОЖЕНИЯ, ФИРМИ ОТ IT СЕКТОРА, СОФТУЕРНИ КОМПАНИИ, В СФЕРАТА НА УСЛУГИТЕ, СЧЕТОВОДНИ КЪЩИ И БАНКИ, АДМИНИСТРИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ МАГАЗИНИ.

СПЕЦИАЛНОСТ «КОФРАЖИ», «ВЪНШНИ ОБЛИЦОВКИ И НАСТИЛКИ»  ПРОФЕСИЯ  «СТРОИТЕЛ»

ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ

13/13 УЧЕНИЦИ

С   ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ  И НЕМСКИ ЕЗИК

СРОК НА ОБУЧЕНИЕ    –  5 години

КЛАСИРАНЕ: Конкурс – ТЕСТ /БЕЛ и  МАТЕМАТИКА/

БАЛООБРАЗУВАЩИ ПРЕДМЕТИ: ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, ТЕХНОЛОГИИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

УЧЕНИЦИТЕ ПРИДОБИВАТ II СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ – СТРОИТЕЛ

Учениците получават стипендии, трудово възнаграждение по време на обучението си в XI и XII клас, пълна издръжка – безплатно общежитие, транспорт и храна и трудов договор след завършването на образованието си.

КАКВО Е ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ

Дуалната система е сравнително нова форма на обучение за нашата страна, за разлика от страни като Швейцария, Германия и Австрия. То дава възможност на гимназисти да прилагат теоретичните си знания в работна среда и да натрупат ценен опит.

Учениците от тези паралелки ще имат възможност в XI и XII клас паралелно с теоретичното си обучение да усвоят спецификите на дадената професия в реална работна среда във фирмите партньори. Паралелно с това те ще трупат трудов стаж и ще получават трудово възнаграждение за времето на практическото си обучение.

Проектът за дуално обучение в Професионална гимназия по строителство и архитектура в гр. Пазарджик се реализира по инициатива и с подкрепата на Камара на строителите в България, Областно представителство Пазарджик и фирмите Агро Атракт-Катя Дилова“ ЕТ,  „Артстрой про“ ООД, „Валдани“ ЕООД, „Гарси“ ЕООД, „Делчев Инженеринг“ ЕООД, „Меладинис“ ЕООД и „Строймонтаж“ ЕООД,  с цел подпомагане обучението и професионалната подготовка на качествени кадри за нуждите на бизнеса в област Пазарджик.

В наши строителни фирми учениците в дуална система на обучение могат да трупат практически опит в две професионални направления:

„ВЪНШНИ ОБЛИЦОВКИ И НАСТИЛКИ“ И „КОФРАЖИ“

КАКВО ЩЕ НАУЧИТЕ?

В СПЕЦИАЛНОСТ «ВЪНШНИ ОБЛИЦОВКИ И НАСТИЛКИ»

Учениците се научават да:

 • Изработват окачени вентелируеми фасади от алуминиеви композитни панели, HPL текстолитни плоскости и облицовки от керамични панели;
 • Изпълняват окачени стъклени фасади от алуминиева или стоманена конструкция и стъклопакети;
 • Изпълняват фасаден винилов сайдинг с пластмасови PVC панели;
 • Изработват самоносещи се модулни фасади „TrimoRaster” от стоманени панели с минерална вата;
 • Извършват височинни фасадни топлоизолации по алпийски способ;
 • Изпълняват спортни настилки от вулканизиран каучук;
 • Санират фасади и покриви на стари сгради с плочите на ASTROTHERM, FIBRAN, BAUMIT и др. от експандиран и екструдиран пенополистирол, каменна вата, неопор на BASF;

В СПЕЦИАЛНОСТ «КОФРАЖИ»

Учениците се научават да:

 • Изгражда конструктивни елементи на сгради и съоръжения, като изпълнява кофражни работи.
 • Кофрират различни конструктивни елементи: фундаменти и стени, колони, греди, плочи и плочогреди, самостоятелни пояси, щурцове, козирки, корнизи, стълбищни рамена и площадки; черупкови конструкции, куполи и др.
 • Прилагат кофражните системи „PERI“, “DOKA”.
 • Монтират и демонтират кофражни скелета според тяхното специфично предназначение.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

4400 Пазарджик, ул.“Кочо Честименски“ №33,

Телефон: 034/ 44 26 67, 0878999829

e-mail: [email protected], [email protected],

http://www.pgsa-paz.com/

Регионален кръг на националното състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СТРОИТЕЛ” се проведе на 14 и 15 март в Пазарджик. Училище домакин и тази година е „Професионалната гимназия по строителство и архитектура“ град Пазарджик.

Oфициални гоcти на cъбитието бяxа Дора Дулчева – началник на РУО -Пазарджик, Васвие Мехмедова – старши експерт по професионалното образование и обучение и Александра Полищук – Старши експерт  по ОСО от регионално управление на образованието в гр. Пазарджик, инж. Иван Делчев, председател на КСБ ОП-Пазарджик, арх. Петър Мурджев – председател на РК на КАБ Пазарджик.

Гостите поздравиха учениците и домакините на състезанието, пожелаха успех и достойно представяне на всички участници.

“ Професионалната гимназия по строителство и архитектура е единствена в областта ни, която подготвя кадри за строителния бранш и аз вярвам, че тя има бъдеще. Това трябва да осъзнаят учениците и техните родители“ – заяви госпожа Дулчева началник на РУО Пазарджик

Инж. Иван Делчев в обръщението си към присъстващите заяви, че Камара на строителите в лицето на областното представителство има дългогодишна традиция в сътрудничеството с Професионалната гимназия по строителство и архитектура и ежегодно подкрепя състезанието „Най-добър млад строител“, защото то дава възможност на младите хора да покажат  до  какво ниво са овладели наученото. Практиката е много важна част от професията и трябва да присъства в българското образование. Затова тази година областното представителство инициира проект  за дуална система на обучение в Професионална гимназия по строителство и архитектура в гр. Пазарджик. Надяваме се да предизвикаме интереса на седмокласниците, защото тази форма на обучение има сериозни предимства, както за учениците, така и за техните родители.

В този кръг надпреварата е между  учениците от строителните гимназии в Благоевград, Пазарджик, Перник,Пловдив и София. В нея участие взеха 29 състезатели. Първия ден състезанието започна с теоретичен тест за дисциплините „Зидария“ и „Сухо строителство“ и предварителна подготовка на работните пана с грунд от състезателите  в дисциплината „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“. На 15 март в 8:45 в най-големия търговски комплекс в централна България – Хипермаркет „Крез“  състезанието продължава с изпълнение на практическите задачи.

В класирането по различните състезателни направления бяха присъдени по три места. Призьорите в  направление „Мазилки и шпакловки и бояджийски работи“ са: Първо място – Валя Вълева – ПГСАГ „Васил Левски“ – град Благоевград; Второ място – Ангел Йовчев – ПГСА – град Пазарджик; И на трето място – Майкъл Иванов – ПГТС „Арх. Й. Миланов“ – град Перник.

В специалност „Облицовки и настилки“ :Първото място беше присъдено на Алекс Николов от ПГСА – град Пазарджик; Второто място е за Алекс Илиев – ПГТС „Арх. Й. Миланов“ – град Перник; На трето място се класира Димитър Томанчев – ПГСАГ „Васил Левски“ – град Благоевград.

В специалност „Зидария“: На първо място се класира отборът на  СГСАГ „Христо Ботев“ – град София – Йоан Спасов и Светослав Церовдси,  на второ място – отбора на ПГСА – град Пазарджик – Димитър Илиев и Ясин Шаабан и на трето място отборът на ПГСАГ „Васил Левски“ – град Благоевград – Петър манушкин и Антон Войнов.

В дисциплината  „Сухо строителство“ на първо място е отборът от ПГТС „Арх. Й. Миланов“ – град Перник с учениците Денислав Георгиев и Кристиян Райнов, следван от отбора на ПГСА – град Пазарджик – Васил Христов и Данаил Киров и на трето място СГСАГ „Христо Ботев“ – град София – Борислав Христов и Деян Стоилов.

В отборното класиране ПГСА Пазарджик са на първо място следвани от ПГСАГ „Васил Левски“ – град Благоевград на второ място и ПГТС „Арх. Й. Миланов“ – град Перник на трето.

Наградите на победителите връчи арх. Петър Мурджев – председател на РК на КАБ Пазарджик.

Пожелавеме успех на всички участници  във финала на състезанието, който ще бъде през април в град София.

Уважаеми строители,

С радост Ви,  информираме, че Професионална гимназия по строителство и архитектура в град Пазарджик е домакин на регионалния кръг на състезанието „Най-добър млад строител“ за професионално направление „Строителство“.

На 14 и 15 март 2022 година с любезното съдействие на Хипермаркет „Крез“ представителните отбори на професионални гимназии от Благоевград, София, Перник, Пловдив и  Пазарджик  ще демонстрират теоретична подготовка, знания и практически умения за изпълнение на строителни дейности.

Първия ден от състезанието ще започне с панорамна разходка  из град Пазарджик и показване на забележителностите на града.

Откриването на състезанието е на 14 март от 15:00 часа в Хипермаркет „Крез“.

Регионалното състезание се организира със съдействието на Камарата на строителите в България – Областно представителство – Пазарджик, Министерството на образованието и науката – дирекция „Професионално образование и обучение“ и РУО – Пазарджик.

Състезанието „Най-добър млад строител“ се провежда в три кръга – училищен, регионален и национален. Учениците се състезават в 4 дисциплини: „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“, „Облицовки и настилки“, „Сухо строителство“ и „Зидария“.

Същинската част на надпреварата между младите хора ще започне с теоретичен тест за дисциплините „Зидария“ и „Сухо строителство“ и предварителна подготовка на работните пана с грунд от състезателите  в дисциплината „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“.

На 15 март в 8:45 в най-големия търговски комплекс в централна България – Хипермаркет „Крез“  състезанието продължава с изпълнение на практическите задачи.

13:30-14:00 ч. Обявяване на резултатите от състезанието и награждаване на участниците.

Камарата на строителите в България ще осигури наградният фонд – материални награди, грамоти и рекламни брошури.

Партньори на състезанието са „Кнауф България“ ЕООД, „Винербергер България“ ЕООД, „Хенкел България“ ЕООД, „Мегахим“ АД,  „Делчев инженеринг“ ЕООД, “Валдани“ ЕООД, „Брокс 2003“ ООД, Артстрой Про ООД.

Искрено се надяваме да предизвикаме вашия професионален интерес!

Покана

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯТА ПО СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА В ГР. ПАЗАРДЖИК,

СЪВМЕСТНО С КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ОБЛАСТНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО –  ПАЗАРДЖИК

ОБЯВЯВА

ПРИЕМ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ

ВЪНШНИ ОБЛИЦОВКИ И НАСТИЛКИ И КОФРАЖИ

ЗА УЧЕБНАТА 2022-2023 ГОДИНА В

              ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

Какво е дуално обучение?

Това е нова форма на обучение в България, която дава шанс на гимназистите едновременно да изучават теорията по дадена професия и да практикуват наученото в сферата на бизнеса.

Практиката се провежда в последните две години от обучението – в XI и XII клас.

За първи път дуалното обучение се въвежда у нас през 2015 година. В страни като Австрия, Германия и Швейцария то вече е доказано печеливша формула.

Строителни фирми от областта ще предоставят места за практическо обучение през учебната 2022-2023 г. и ще осигурят стипендия на всеки ученик в размер на 30 лв.

Пълна издръжка – безплатно общежитие, транспорт и храна;

Какви са предимствата?

 • Едновременно учиш и трупаш практически опит;
 • Получаваш възнаграждение за положения труд на базата на договор;
 • След като завършиш, си готов веднага да започнеш работа, без да губиш време за допълнителна подготовка;
 • Ако положиш успешно изпитите, получаваш диплома за завършено средно образование и свидетелство за професионална квалификация с придобита трета степен;
 • При показани умения, мотивация и отговорност имаш възможност не само да продължиш работа в компанията, но и да се развиеш в кариерата;

Твоят профил:                                          

 • Ти си ученик в 7-ми клас и ти предстои кандидатстване;
 • Имаш интерес в областта на строителството;

Къде можеш да кандидатстваш?

Професионална гимназия по строителство и архитектура в град Пазарджик 

Кратко представяне на ПГСА – база, персонал, общежитие и др. + снимки БРОШУРА ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

На 24.02.2022 г. в ПГСА гр. Пазарджик се проведе училищният кръг от националното състезание по професионално направление „Строителство„ –  „Най- добър млад строител„

Инж. Иван Делчев председател на КСБ, ОП – Пазарджик откри състезанието и пожела успех на свички участници и обърна внимание, че днешното състезание ще излъчи най-добрите, които ще представят гимназията на регионалния кръг, чиито домакин отново е ПГСА гр. Пазарджик. Инж. Делчев изтъкна, че най-важното е всички участници да покажат знания и умения и изрази увереност в подготовката на състезателите и им пожела успех и достойно представяне във всички кръгове на състезанието.

И тази година председатели на комисиите за оценяване на учениците бяха представители на фирмите „Валдани“ ЕООД и „Брокс 2003“ ООД.

След провеждане на теоретичната част станахме свидетели на  изпълнението на практическите задачи. В дисциплините „Сухо строителство“, „Зидарии“, се състезаваха по два отбора, а в „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи “ и „Облицовки и настилки“ по три ученика. Работата им беше наблюдавана през цялото време от нашите представители.

Всички ученици показаха, че това което правят им харесва и дори се забавляваха, а участниците в дисциплината “ Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“ се отличиха с творческо мислене и много добър подход при изпълнението на поставените задачи.

Класираните на първо място във всяка дисциплина, които ще представят училището на регионалния кръг на състезанието през март са:

 

Ангел Йовчев XII-a клас – направление мазилки, шпакловки и бояджийски работи;

     

Алекс Николов X-a клас – облицовки и настилки;

 

ОтборДанаил Киров и Васил Христов XI-a клас – сухо строителство;

       

Отбор Димитър Илиев и Ясин Шаабан X-a клас – зидария;

   

Всички участници получиха сертификат за участие и символични подаръци от Областното представителство на Камара на строителите.

Пожелаваме успех на децата и много призови позиции на регионалния и националния кръг.