КСБ постави в Мала църква паметна плоча на инж. Иван Иванов

Камарата на строителите в България и Националният клуб на строителите-ветерани, с помощта и труда на десетки родолюбци от бранша и с подкрепата на община Самоков, поставиха в Мала църква паметна плоча на инж. Иван Иванов. Прочутият строителен инженер е бил кмет на столицата от 1934 до 1944 г., а управлението му е известно като „златното десетилетие на София“. Той е проектирал Рилския водопровод, което е и първото съоръжение от подобен мащаб за снабдяване на града с чиста питейна вода. Затова и мястото на паметната плоча е избрано непосредствено до началото на водопровода “Рила-София“. Завършилият Техническия университет в Мюнхен инж. Иванов е проектирал още язовирите „Бели Искър“ и „Искър“.

Над 150 представители на строителния бранш, местни жители и родственици на инж. Иванов уважиха церемонията по откриване на паметната му плоча и поднесоха венци и цветя. Инж. Виктор Шарков, основател и първи зам.-председател на Националния клуб на строителите-ветерани, благодари на всички дарители и участници в изграждането на монумента.

„Инж. Иванов е един от истинските строители на съвременна България. Неговият труд, усилия и визия в продължение на 10 години като кмет на София, а впоследствие и като строител на изключително важни съоръжения имат ключово значение. Те, освен че се използват и до ден днешен, влияят ползотворно върху развитието на столичния град“, каза изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов. И добави, че с това събитие Камарата поставя началото на инициатива за отдаване на признание на най-заслужилите български строители. Защото народ, който не познава миналото си, няма бъдеще, каза още Николов.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев приветства инициаторите и благодари на всички участници в благородното начинание. И заедно с инж. Шарков и с г-н Николов откриха монумента.

Слово на инж. Виктор Шарков, първи зам. председател на НКСВ;

Слово на акад. Ячко Иванов, член на КВПП на ЦПРС, член и УС на НКСВ;

Слово на господин Владимир Георгиев, кмет на  гр. Самоков;

Поздравителен адрес от господин Стефан Радев, кмет на гр. Сливен