Уважаеми колеги,

От името на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) и от мое име имам удоволствието да Ви поздравя с професионалния празник на българските строители – Димитровден!

На 26 октомври традиционно правим равносметка за отиващата си година и набелязваме нови цели. През 2023 г. се сблъскахме с много трудности, но и постигнахме редица успехи. Българските строители работиха в условия на инфлация, политическа нестабилност, влошаваща се икономическа среда.

В същото време индексацията на строителните договори не се реализира на практика и очакванията ни от Методиката, за чието приемане КСБ се бори в продължение на близо една година, не се оправдаха. Усилията на ръководството на Камарата продължават, в непрекъснат диалог по темата сме с държавните институции и парламентарно представените партии. Камарата изготви и изпрати становище по предлаганите промени в Методиката и очакваме то да бъде взето под внимание, за да постигнем целта, която сме си поставили – строителите да получат реална и справедлива индексация.

Продължаваме да търсим взаимодействие с институциите и за подобряване на нормативната база, касаеща строително-инвестиционния процес, и ще настояваме предложенията и становищата на експертите на Камарата да бъдат чути и взети под внимание.

Провеждаме срещи на най-високо ниво. Актуалните проблеми пред бранша поставихме и пред министър-председателя акад. Николай Денков. Срещите ни с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков са регулярни, а диалогът ни е конструктивен.

Преди дни открихме традиционната фотоизложба по повод Деня на строителя „Виж София – заедно строим за хората“, която КСБ и в. „Строител“ организират всяка година със съдействието на Столичната община. Тази година тя беше 10-а юбилейна. За 10 г. сме показали над 600 фотографии на успешно реализирани от българските строителни фирми ключови обекти. Това е показателно и дава основание да се гордеем с капацитета, професионализма и постиженията на българския строител.

И през 2023 г. Камарата изпълнява набелязаните от Общото събрание на организацията приоритети. Ръководството на КСБ се вслушваше и реагираше на проблемите на строителите в цялата страна на срещите с председателите на ОП на КСБ, на мероприятията на местните структури на браншовата организация, на Общите годишни отчетни събрания, при комуникацията с местните власти.

Дигитализацията на бранша бе сред приоритетите на Камарата през годината. КСБ работи усилено за напредъка на Европейския цифров иновационен хъб в сектор „Строителство“.

За втора поредна година КСБ заедно с в. „Строител“ проведе конференция, посветена на възможностите за развитие на строителния бранш и дигитализацията в отрасъла – „Предизвикателства и възможности в сферата на строителството – ролята на иновациите, новите технологии и уменията“.

Камарата бе съорганизатор и на редица други събития като Годишния конгрес на Build Europe и форума „Брацигово – Каменният поток на времето“. Водихме ползотворен диалог с работодателските и синдикалните организации, в Консултативния съвет на браншовите организации в сектор „Строителство“. Взаимодействахме си тясно с НСОРБ, Столичната община и други местни власти.

Водени от традицията, че българският строител винаги помага в трудни ситуации и подкрепя благотворителни инициативи, Фондация „Български строител“ продължи да развива своята дейност и да застава зад благородни каузи.

На професионалния ни празник отправяме поглед към предстоящата 2024 г. с оптимизъм и готовност за нови успехи. Отчитаме като позитивен фактор това, че страната вече има редовно правителство и бизнесът и гражданите очакват стабилност, подобряване на инвестиционната среда и предвидимост.

Имаме уверението, че ще има много работа за строителните фирми по проектите, финансирани от европейските програми, НПВУ, държавния бюджет и други източници.

Знаем, че можем и ще се справим с предизвикателствата с опит и професионализъм както и досега.

Скъпи колеги,

Нека да продължим да бъдем сплотени, а професионализмът и доброто изпълнение да са видими във всички обекти, които реализираме. Да градим и да правим страната ни по-красива, по-модерна и по-привлекателна за живеене, бизнес и инвестиции!

За нашия празник Димитровден приемете моите и на УС на Камарата сърдечни пожелания за здраве и късмет, успехи и постигнати цели в отговорната и благородна професия, която сме си избрали!

Честит празник!

Инж. Илиян Терзиев,

Председател на УС на КСБ