Празникът на град Видин започна с тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. На нея присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков, заедно с ръководния си екип, народният представител Владимир Тошев, областният управител на Област Видин Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков и др. След службата в храма бяха осветени училищните знамена от НВП митрополит Григорий, временно управляващ Видинска епархия. Предвождано от Градския духов оркестър, към площад „Бдинци“ потегли шествие, в което се включиха официалните лица и ученици от всички видински училища.
Началото на тържествената церемония по случай Димитровден на централния площад бе поставено с ритуал по издигане знамената на Република България и на Община Видин. С празнично слово към гражданите се обърна кметът Огнян Ценков. В него той призова на този ден да си спомним имената и делото на достойните ни предци. „Защото тяхна е заслугата да имаме днес това прекрасно наследство, което се нарича Видин! Искаме той да получи полагащия му се статут на старопрестолен град. Да развие своя икономически, социален и културен потенциал, разчитайки на подкрепата и на държавната власт, и на бизнеса, и на гражданското общество. Време е да свалим етикета за Видински регион като „най-беден и изостанал“, да се изправим срещу инерцията и реабилитираме неговото име. Като кмет на Община Видин вече две години отстоявам това намерение и призовавам всички наши съграждани да вървим в една посока и да споделяме грижата за родния си дом“ – каза Ценков. Той пожела на видинчани да посрещнат празника със самочувствието, че са достойни синове на красивия ни старопрестолен град, да милеят за него и да учат децата си на любов към родните корени. Слово произнесе и Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, който благослови в Деня на Св. Димитър. Празникът на площада завърши с концерт на Градския духов оркестър, с участието на мажоретния състав при СУ „Св.Св. Кирил и Методий“.
По традиция на Димитровден бе проведена тържествена сесия на Общинския съвет, която бе открита от неговия председател Генади Велков. От трибуната на местния парламент присъстващите поздрави и кметът Огнян Ценков. Той благодари за добрата работа и взаимното уважение на всички, които заедно взимат решения в залата на Общинския съвет в името на Видин, както и на представителите на местната и държавната власт, на депутатите от Видински регион, на гражданското общество и на жителите на Общината за тяхната подкрепа в усилията да се изправят срещу трудностите и да се борят за каузата старопрестолният ни град да намери достойното си място в картата на България и на Европа.
Приветствия на тържественото заседание поднесоха народните представители Владимир Тошев и Филип Попов, НВП Григорий, областният управител Албена Георгиева и др. Сред гостите в залата бе и кметът на Община Монтана Златко Живков.
Общинският съвет удостои със званието „почетен гражданин на Видин“ двама души – митрополит Неофит (посмъртно), който ръководи Видинска епархия от 12.10.1914 г., в продължение на 57 години и Георги Иванчев – дългогодишен директор на Видинската природо-математическа гимназия, изявен общественик и родолюбец.
По случай празника на Видин в Общината пристигнаха поздравителни адреси от президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на туризма Николина Ангелкова, председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и десетки други.