Юбилейната 210 годишнина от рождението на най-големия български строител – Колю Фичето, ще бъде посрещната с откриването на музея в родния му град Дряново, от 11 часа на 21 октомври 2010 година, реставриран по инициатива на Община Дряново, Камарата на строителите в България и Националният конкурс „Сграда на годината”.
Окаяното състояние на музея 40 години след построяването му даде повод за старта на кампанията за възстановяването на сградата по време на официалната церемония на осмото издание на конкурса, отличаващ най-хубавите сгради на България, в края на 2009 г.
С инициативата за цялостния ремонт на зданието се ангажираха дарителите – Камарата на строителите в България и фирмите "Главболгарстрой" АД, "Виастрой инженеринг" ООД, "БИАД-С" ООД, "Галчев инженеринг груп" АД, "Мидия" ЕООД, "Трейсгруп холд" АД, "Димас", "Стартинженеринг" АД и „Баумит България”.
Интериорният проект е дарение на "Инжпроект" ООД с ръководител на колектива арх. Константин Косев. Сградата на Музея е построена през 1969 г. по случай 170 години от рождението на Майстора по проект на арх. Димитър Кръстев.
Цялостното външно и вътрешно обновяване сградата на Музея продължи шест месеца, извършено благодарение на дарителите, които бяха преки изпълнители на строително-ремонтните дейности.
Общата стойност на извършените дейности възлиза на близо 1 милион лева.
Колю Фичето вписва трайно името си на талантлив народен архитект и строител в историята на българската архитектура. Умението му да съхрани ценното в българската строителна традиция, да я обогати с нови форми, да създаде свой неподражаем стил е изявено в построените от него представителни християнски храмове, обществени и частни сгради, кули камбанарии и солидни мостови съоръжения.
Творчеството на майстор Колю Фичето винаги е будило възхищение у радетелите на националното българско изкуство. Израз на почитта на поколенията е създаденият в родния му град Дряново музей и посветените му паметници и паметни плочи във Велико Търново, Дряново и Бяла. И до днес творчеството му продължава да вълнува почитателите на културно-историческото наследство.
За инициативата „Вечните сгради” и национален конкурс „Сграда на годината”
През 2005 г. в рамките на национален конкурс „Сграда на годината” бе поставено началото на инициатива „Вечните сгради на България”. Целта е подпомагане, възстановяване и съхранение на паметници на културата и обекти с важно историческо значение. След продължилите близо една година ремонтни и възстановителни работи, Боянската църква стана първият обект, който бе избран за „Вечна сграда на България”.
Музеят на Уста Колю Фичето в родния му град Дряново е вторият обект в благотворителната инициатива „Вечните сгради”.
За изминалите осем години национален конкурс „Сграда на годината” се утвърди като най-престижното събитие за награди в областта на архитектурата и строителството в България.
За повече информация моля посетете http://www.dryanovo.bg/ – Инициатива за възстановяване на Музея на Колю Фичето в Дряново/210 години от рождението на Майстор Колю Фичето