НКЖИ Оризово Михайлово

Договорът за модернизиране на жп участъка между Оризово и Михайлово бе подписан в Национална компания “Железопътна инфраструктура”. Избраната компания, която ще обнови трасето е обединение между фирмите „Инфраструктурно строителство“ АД и „Марко Обра публика“ АД. Договорът е за близо 218 милиона лева без ДДС. Железопътният участък трябва да бъде ремонтиран и доизграден в срок от 49 месеца.

С изпълнението на дейностите по проекта ще бъде удвоена цялата отсечка с дължина 37 км. Подпис под контракта за изпълнение на проекта сложиха генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски.

Двупътният жп участък между Оризово и Михайлово ще бъде изграден в по-голямата си част по ново трасе и ще позволява скорост за движение на влаковете от 160 км/ч. В рамките на проекта ще бъдат изградени нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра. Също така ще бъдат премахнати всички железопътни прелези като на тяхно място ще се изградят 5 пътни надлеза и 3 пътни подлеза. По този начин ще се елиминира пресичането на едно ниво и ще се повиши безопасността.

Дейностите по обекта включват и подновяване на коловозите и стрелките в гарите Оризово, Чирпан и Михайлово, както и модернизация на системите за сигнализация и телекомуникации. Ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност до обновените приемни здания и пероните на гарите и спирките. Финансирането на прое3кта е по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”.