Ива СтойковаИскаме да останем в България, силата ни е тук. Това каза в разговор с EconomyNews.bg инж.Таня Каменова, управител на "Хидрострой" ООД – гр. Перник. Макар да призна, че първият й обект за тази година е от 27 април – фирмата й е подизпълнител за изграждане на канализация от 1800 м. Ситуацията е необичайна за тях, защото през последните години почти не са спирали работа, дори през зимата. Налагало се да отлагат започването на обекти поради лоши климатични условия. Друг е въпросът, че имат неизплатени суми от 2008 г. за извършена вече работа.
Конкуренцията е голяма
След бума на строителството всички се втурнаха да изпълняват и ВиК обекти, включително и фирмите за високо строителство, обяснява Каменова. Те се явяват конкуренти за обществените поръчки на тези, които са специализирани в изпълнението на хидротехнически обекти. Огромната част от строителните фирми вече са се насочили към общините, където се финансират проекти по европейските програми. Към проблемите в бранша се прибавят и нереално ниските цени и срокове за изпълнение, които част от фирмите дават при търговете. Коментарът на Таня Каменова е, че е невъзможно да се изпълни такъв спечелен обект без да се направи компромис с качеството.
Консорциумите като възможност
Поради завишените изисквания и критерии в търговете, "Хидрострой" търси начини да пробие чрез включване в различни консорциуми и обединения. Има два успешно изпълнени обекта по този модел в София. По този начин „Хидрострой” печели и поръчка за водния цикъл във Враца заедно с местни фирми. След това обаче са отстранени, както казва инж. Каменова по невероятни причини. Обяснението е, че удостоверение от банка не отговаря на изискванията. Но това не е вярно, контрира Каменова. Община Враца разваля процедурата, а в крайна сметка за изпълнението на поръчката се класира този, който обжалва. Резултатът е такъв, въпреки че цената на конкурентната фирма е по-висока с 1 млн. лв. Проблемът е и друг – заради оспорванията от септември досега обекта не е започнат. Губят всички. Впечатленията на Таня Каменова са, че работата по водните цикли се забавя. Сега текат търговете в Габрово. „Хидростой” смятат своята цена за пределно ниска, но се оказва, че има и още по-занижени оферти. Чудя се как колегите ще завършат ангажимента си при такава цена, недоумява Каменова.
Липса на работа→ намаляване на обемите
Капацитетът на фирмата е да изпълнява обекти от инфраструктурата, но те са само с обществени поръчки. И това поставя "Хидрострой" в един омагьосан кръг. Само за миналата година са кандидатствали в 30 обществени поръчки, а от началото на тази година- в около 17, като всички те са в консорциуми. Появява се натрапчива мисъл, че обществените поръчки са решени в полза на някой кръг, а фирмата й остава без обекти. Това пък води след себе си до падане на обемите и губенето на категория. Ще бъде жалко, ако компанията загуби своята първа категория, макар че разполага с необходимата техника, професионален екип и капацитет да доведе докрай голям обект, подчертава Каменова. През 2011 г. изпълнените от фирмата обеми СМР драстично са спаднали, а какво ще се случи тази година тя не смее да прогнозира.
Опитът „Мароко”
Утежнената ситуация в България кара управата на "Хидрострой" да провери какво е положението на чуждите пазари. Включени са в търговска мисия до Мароко, организирана от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия. Там обаче се сблъскват с много нископлатена работна ръка. Как да изпратиш български работници за 250 евро средна работна заплата, като с тези пари те трудно биха издържали себе си и семействата си дори у нас. Все пак "Хидрострой" е оставил своите предложения и контакти в посетените на място градове- Казабланка, Агадир, Маракеш и Рабат. Една от възможностите за българските специалисти е да отидат в Мароко като обучаващи, където инженерните специалности са на почит. Видяхме Мароко. Като работна ръка за нас не е изгодно там, но като ръководители на фирми – може би да, казва Таня Каменова. Особеност за местния пазар е, че за да работи „Хидрострой” в Мароко, трябва да се регистрира с някоя от местните фирми и така да участва в търгове. Ако такава покана бъде отправена, Таня Каменова е готова да разгледа предложението. В Мароко се строи, са наблюденията й. По нейна оценка се използват съвременни методи в строителството, но например при по-малки жилищни сгради се работи по остарели методи с дървени кофражи.
Работа има, трябва да се подобрят условията
Можем и трябва да сме в България, настоява Таня Каменова. Страната отвсякъде зее за строителство. Дори обикновеният човек вижда, че има какво да се прави. За целта обаче трябва да се подобрят условията в търговете, да има нормална конкуренция, за да могат всички да намерят своето място. Не може да има обекти само за няколко големи или избрани фирми, които дори не разполагат с капацитета да изпълнят предоставените им обекти и неминуемо прибягват до множество подизпълнители. Трябва всички да се хванем за ръце и да работим за доброто на собствените си градове, каза в заключение инж. Таня Каменова.
"Хидрострой" ООД – гр. Перник е приемник на Строително управление гр. Перник, от системата на СО "Хидрострой", създадено през 1972г. след приватизационна сделка от 1997г. дружеството се ръководи от работническо мениджърски екип. Частно-търговското дружество се ръководи от Таня Каменова. За нея работят 70 души. "Хидрострой" ООД – гр. Перник е специализирана строителна организация за изграждане на язовири, сгуроотвали, шламохранилища, пречиствателни станции за питейни и отпадни води, помпени станции, водохващания, резервоари, водопроводи, канализации, тунели, укрепване на свлачища, инженерингова дейност. В дългия списък от построени обекти се открояват язовирите "Пчелина", "Красава", "Темелково".