Швейцарци влагат 6 млн. лева в строителството на завод в Монтана.
Първата копка направи зам.-министърът на икономиката Любен Петров.
Първата копка за нов завод в Монтана направи зам.-министърът на икономиката Любен Петров. В строежа ще бъдат инвестирани 6 млн. лева и ще бъдат разкрити 100 работни места. Предприятието- собственост на швейцарската фирма „Палемонтех”ЕООД, ще произведа метални и мрежести палети. Любен Петров обяви началото заедно с кмета на града Златко Живков и собственика на „Палемонтех”ЕООД Андре Урех. Изпълнител на строителните дейности е софийската фирма „Мират груп”ООД.
„Всяка инвестиция в Северозападна България за нас е една победа. Тя е положителен сигнал и към други инвеститори и част от реализацията на програмата на правителството за възраждане на този край от страната” каза зам.-министър Петров. Той призова местните управи да използват възможностите на Оперативна програма „Иновации и конкурентосподобност 2014-2020”, за да привличат вложения и да се разкриват работни места. „Общините да предоставят свои терени за изграждане на индустриални паркове с помощта на „Национална компания индустриални зони”ЕАД, препоръча още зам.-министърът на икономиката.
„Целта ни е да създадем едно модерно предприятие, което да отговаря на най-високите световни стандарти. Ще изградим производствено хале, сграда с офиси и складове върху площ 5600кв.м. В него ще работят 100 души” заяви собственикът на дружеството Андре Урех. Той благодари на правителството и община Монтана за помощта.
Швейцарската фирма вече води разговори за разкриване на паралелка по металообработване в Професионалната техническа гимназия в града, която да подготви квалифицирани кадри за завода и други предприятия в региона.
През 2013г. швейцарската фирма инвеститор има стар цех в областния град в Северозапада и започва производството на палети за износ с 26 работници. През 2014г. дружеството закупува парцел от 30 дка на територията на Технологичния парк край Монтана, където да бъде издигнат новият завод.
Технопаркът се простира върху площ от 90 дка. Той бе създаден с 1 млн.лв. европейски средства. Три фирми вече са закупили терени за строеж на производствени и търговски комплекси.

източник: вестник Строител