Повече няма да има отлагане на сроковете за реализацията на проектасряда, 8 юни 2011 15:31vsekiden.com Консорциумът „Набуко газ пайплайн интернешънъл” подписа с транзитните страни, участващи в „Набуко”, споразумения за подкрепа на проекта. На подписването на споразуменията в турския град Кайсери присъстваха представители на Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция, предаде агенция Тренд.
По думите на изпълнителния директор на консорциума Рейнхард Мичек подписването на споразуменията за подкрепа на проекта укрепва сътрудничеството с правителствата на транзитните страни.
Днес се състоя и първото заседание на политическия комитет на „Набуко”, който ще осигурява ефективната координация между транзитните страни.
Повече няма да има отлагане на планираните срокове за реализацията на проекта „Набуко”, обяви Мичек.
„Важен въпрос от подготвителния етап е за доставките на газ. Трябваше да постигнем синхрон на етапите за реализирането на проекта. В бъдеще няма да има отлагането на сроковете”, каза Мичек.
Той добави, че до 2013 година трябва да приключат процедурите за изработване на принципите за провеждане на търговете, привличането на доставчици, получаването на необходими разрешения за строителството и инвестиционната политика.
Според него появилата се информация, че стойността на „Набуко” се е увеличила до 12-15 милиарда евро, е спекулация.
Търсенето на газ в Европа се очаква да нарасне значително през следващото десетилетие и газопроводът „Набуко“ ще бъде предпочитаният метод за транспорт от страна на доставчиците на газ от Каспийския регион. Това заяви Вернер Аули, директор на Управляващия Комитет на „Набуко“ и ръководител на поделението Gas & Power в OMV, съобщиха от Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл.
„Преговорите с доставчиците вървят добре и интересът към „Набуко“ расте с всеки изминал ден“, добави Аули.
Споразуменията за подкрепа на проекта са двустранни договори между „Набуко“ компаниите и правителствата на всяка от транзитните държави. Те представляват важна стъпка в напредналата фаза, в която се намира проектът за газопровод „Набуко“. Основни елементи на Споразуменията за подкрепа са установяването на благоприятен регулаторен транзитен режим по законодателството на ЕС и Турция, защита на „Набуко“ от потенциално дискриминационно законодателство, както и законова и административна подкрепа за по-нататъшното осъществяване на проекта. Споразуменията демонстрират подкрепата за проекта от страна на всяко от правителствата.
Компанията Набуко газ пайплайн интернешънъл е учредена на 24 юни 2004 г. с цел проектиране, изграждане и експлоатация на газопровод „Набуко“. Със седалище в гр. Виена, Австрия, дружеството има предмет на дейност пренос и търговия на едро с природен газ съгласно законодателството на ЕС. Международната компания е собственост на акционерите в „Набуко“ и отговаря за проектирането, изграждането, експлоатацията, търговията с капацитет и разпределението на капацитета на газопровод „Набуко“.
Акционерите в проект „Набуко“ са: OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), „Български Енергиен Холдинг“ (България), Botas (Турция) и RWE (Германия). Всеки акционер притежава равен дял от 16,67% в Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл. Акционерите са отговорни за преговорите по договорните отношения при доставките на газ.
Последна актуализация: 8 юни 2011 15:31