Регионален кръг на националното състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СТРОИТЕЛ” се проведе на 14 и 15 март в Пазарджик. Училище домакин и тази година е „Професионалната гимназия по строителство и архитектура“ град Пазарджик.

Oфициални гоcти на cъбитието бяxа Дора Дулчева – началник на РУО -Пазарджик, Васвие Мехмедова – старши експерт по професионалното образование и обучение и Александра Полищук – Старши експерт  по ОСО от регионално управление на образованието в гр. Пазарджик, инж. Иван Делчев, председател на КСБ ОП-Пазарджик, арх. Петър Мурджев – председател на РК на КАБ Пазарджик.

Гостите поздравиха учениците и домакините на състезанието, пожелаха успех и достойно представяне на всички участници.

“ Професионалната гимназия по строителство и архитектура е единствена в областта ни, която подготвя кадри за строителния бранш и аз вярвам, че тя има бъдеще. Това трябва да осъзнаят учениците и техните родители“ – заяви госпожа Дулчева началник на РУО Пазарджик

Инж. Иван Делчев в обръщението си към присъстващите заяви, че Камара на строителите в лицето на областното представителство има дългогодишна традиция в сътрудничеството с Професионалната гимназия по строителство и архитектура и ежегодно подкрепя състезанието „Най-добър млад строител“, защото то дава възможност на младите хора да покажат  до  какво ниво са овладели наученото. Практиката е много важна част от професията и трябва да присъства в българското образование. Затова тази година областното представителство инициира проект  за дуална система на обучение в Професионална гимназия по строителство и архитектура в гр. Пазарджик. Надяваме се да предизвикаме интереса на седмокласниците, защото тази форма на обучение има сериозни предимства, както за учениците, така и за техните родители.

В този кръг надпреварата е между  учениците от строителните гимназии в Благоевград, Пазарджик, Перник,Пловдив и София. В нея участие взеха 29 състезатели. Първия ден състезанието започна с теоретичен тест за дисциплините „Зидария“ и „Сухо строителство“ и предварителна подготовка на работните пана с грунд от състезателите  в дисциплината „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“. На 15 март в 8:45 в най-големия търговски комплекс в централна България – Хипермаркет „Крез“  състезанието продължава с изпълнение на практическите задачи.

В класирането по различните състезателни направления бяха присъдени по три места. Призьорите в  направление „Мазилки и шпакловки и бояджийски работи“ са: Първо място – Валя Вълева – ПГСАГ „Васил Левски“ – град Благоевград; Второ място – Ангел Йовчев – ПГСА – град Пазарджик; И на трето място – Майкъл Иванов – ПГТС „Арх. Й. Миланов“ – град Перник.

В специалност „Облицовки и настилки“ :Първото място беше присъдено на Алекс Николов от ПГСА – град Пазарджик; Второто място е за Алекс Илиев – ПГТС „Арх. Й. Миланов“ – град Перник; На трето място се класира Димитър Томанчев – ПГСАГ „Васил Левски“ – град Благоевград.

В специалност „Зидария“: На първо място се класира отборът на  СГСАГ „Христо Ботев“ – град София – Йоан Спасов и Светослав Церовдси,  на второ място – отбора на ПГСА – град Пазарджик – Димитър Илиев и Ясин Шаабан и на трето място отборът на ПГСАГ „Васил Левски“ – град Благоевград – Петър манушкин и Антон Войнов.

В дисциплината  „Сухо строителство“ на първо място е отборът от ПГТС „Арх. Й. Миланов“ – град Перник с учениците Денислав Георгиев и Кристиян Райнов, следван от отбора на ПГСА – град Пазарджик – Васил Христов и Данаил Киров и на трето място СГСАГ „Христо Ботев“ – град София – Борислав Христов и Деян Стоилов.

В отборното класиране ПГСА Пазарджик са на първо място следвани от ПГСАГ „Васил Левски“ – град Благоевград на второ място и ПГТС „Арх. Й. Миланов“ – град Перник на трето.

Наградите на победителите връчи арх. Петър Мурджев – председател на РК на КАБ Пазарджик.

Пожелавеме успех на всички участници  във финала на състезанието, който ще бъде през април в град София.