OП нa KCБ — Шyмeн, вpъчи нaгpaди в cъcтeзaниeтo „Haй-дoбъp млaд cтpoитeл”

Регионалният кръг се проведе на 21 и 22 март

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Шумен бе домакин на регионалния кръг на състезанието „Най-добър млад строител“. Надпреварата се проведе на 21 и 22 март. В нея участие взеха ученици от IX до XII клас от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски” – Варна, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ – Русе, Професионалната гимназия по строителство „Пеньо Пенев” – Силистра, Професионалната гимназия по  електротехника  и строителство  –  Търговище и Силистра.   Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски” – Разград, и ПСАГ– Шумен.  Те премериха сили в четири дисциплини -„Зидарии”, „Сухо строителство“, „Мазилки шпакловки и бояджийски работи“ и „Облицовки и настилки“.

Първият ден от състезанието започна с техническа конференция и теоретичен тест за направленията  „Зидарии” и  „Сухо строителство“.  На 21 март беше направена и подготовка на паната за дисциплина „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи .

Във втория ден последва практическата част от регионалния кръг „Най-добър млад строител“.

В категория „Зидарии“ се съревноваваха пет отбора от по двама ученици, възпитаници на гимназиите от Шумен, Русе, Варна, Търговище и Силистра. Тяхната задача бе да изградят зид от тухли по задание.

В дисциплина „Сухо строителство“ участие взеха три отбора от по двама ученици от учебните заведения във Варна, Силистра и Шумен. Тук заданието за състезателите бе монтаж на гипсокартон.

Направлението  „Мазилки шпакловки и бояджийски работи“ изправи един срещу друг младежи от професионалните гимназии от Силистра, Русе, Варна и Шумен. Участниците имаха за цел да представят различни декоративни интериорни решения и бои.

В категорията  „Облицовки и настилки“ се включиха ученици от учебните заведения  в Силистра, Русе, Варна, Търговище и Шумен. Поставената   задача бе да изпълнят облицовка от фаянсови плочки.

За всички дисциплини имаше сформирани комисии от външни оценители, които наблюдаваха работата на състезателите.  В комисиите участваха и представители на ОП на КСБ – Шумен, излъчени от Областното представителство на Камарата.

За класиралите се по различните дисциплини  бяха осигурени  грамоти и награди от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Шумен и партньорите на състезанието.

Отличията на ОП на КСБ – Шумен , бяха връчени от инж. Емилия Савова ,  член на местната структура на Камарата.     

Призьорите  в регионалния  кръг на „Най-добър млад строител“ по направления са :

  • „Зидарии“ – на първо място е отборът от Варна, на второ – от Шумен, на трета позиция – от Русе;
  • „Сухо строителство“ – първи е отборът от Силистра, втори – от Шумен, и трети – от Варна;
  • „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи „- на първо място е възпитаник от гимназията в Шумен, на второ – от Русе, и на трето място – от Силистра;
  • „ Облицовки и настилки“- на първо място е ученик от Шумен, на второ място – от Русе, и на трето – от Варна .

Победителите ще вземат участие  в националният кръг на „Най-добър млад строител“, които ще се проведе в Русе през април.