На 3 и 4 април се състоя първия форум на експерти по бетона в образователния център на фирма МС-Баухеми в гр.Боттроп,Германия.
Делегация от 30 български представители беше поканена да вземе участие в тази среща, която премина под мотото -“Модерна бетонова технология. Подобрено качество на бетона – висока икономическа ефективност“.
Фирма МС-Баухеми е създадена през 1961г от г-н Хайнрих Мюллер и се управлява днес от двамата му сина Д-р Бертрам Мюллер и Д-р Клаус Мюллер.Фирмата разполага с 40 представителства в повече от 20 страни.В нея работят 1500 служители, 10% от koито , в направлението за развитие и научни изследвания.Фирма МС –Баухеми е профелирана в усъвършенстването на продукти и системи, които се използват в строителството по целия свят.Разработват се практични и икономични решения и системи за нуждите на проектанти, архитекти и инвеститори.Фирмата е лидер в сектора на строителната химия.В България фирма МС-Баухемие е представена чрез собствена дъщерна фирма, със седалище гр.София.
Срещата ‘’Euroepan ConcreteXperts’’предложи на участниците възможността да получат информацията за най-новите европейски технологии в тази област.Целта на този форум е както обмяна на опит между членовете и така и основаване на експертна група, за обмяна на опит с признати референти.Архитектурни представи, техническо развитие и икономическа конкуренция подлагат производителите на бетон пред нови предизвикателства. Нарастващите изисквания в областта на статиката, по-добри втечняващи качества или по-висока икономичност изискват индивидуално оптимиране на качествата на бетона. В отговор на тези потребности от страна на българските производители и специалисти, "МС-Баухеми" организира посещение на голяма група представители на водещи български фирми в централната производствена база на компанията в Боттроп,в близост до Дюселдорф. В рамките на два дни в специално изградения към завода, център за обучение на кадри, водещи специалисти от МС запознаха българските представители с модерните добавки за бетона на база РСЕ, високоякостни бетони по МС технология, строителство с бетон при екстремни условия и сигурно произведен видим бетон. Г-н Франк Хупертс, изпълнителен директор на "МС-Баухеми" заяви изключителната удовлетвореност на екипа на немската компания от добрите резултати от съвместната работа с инж. Жасмина Венкова, мениджър продажби за България. Сред спикерите на немско българските дни на бетона и бетоновите производства бяха с д-р Гай Матиас, д-р Томас Сибер, д-р Непман и д-р Крел.,които изнесоха лекции на тема:"Модерни добавки за бетони на РСЕ – основа и Високоякостни бетони по технология на МС-Баухеми". Последваха презентации от практиката на фирмата по теми:"Строителство с бетон при екстремни условия" и "Лицев бетон".Специален гост на форума беше г-н инж. Иван Бойков, Изп.Директор на Камарата на строителите в България.Участниците в срещата останаха изключително доволни от професионално изнесения доклад от г-н инж. Иван Бойков. Г-н Бойков представи пред немските специалисти състоянието на строителния сектор в България.

В рамките на втория ден от форума за българските гости бе организирано посещение на завода на Цюблин край Дюселдорф за производство на бетонови елементи по най-съвременна технология. Българските представители се запознаха с целия производствен цикъл и се обединиха по отношение на констатацията на инженерите от завода за дълготрайност и качество на продукцията благодарение на химичните добавки от "МС-Баухеми" Това е единствения завод в Германия за такъв тип производство.
За запознаване с последните тенденции в бетоновите технологии българската делегация посети и последния закупен бетоновъзел от Холсим на територията на Германия. Химичната лаборатория, производството и бързата експедиция на бетона впечатли експертите от групата.
Днес МС е европейско предприятие, което включва следните направления: "Construktion Chemicals" "Рrotektion Tehnologies", Botament и Ultrament
Постоянна цел на компанията е разработване на практични и икономични решения и системи, довели в годините до иновации на много продукти, създавайки с това основата на бъдещи технологии. МС-Баухеми постави нови основни критерии и стандарти в сектора на строителната химия. В над 20 страни в света "МС-Баухеми" работи за превръщането на широкия спектър от услуги във всекидневна практика за професионалистите.За разрастване на пазарния дял на "МС-Баухеми" за по-комплексно и качествено обслужване на клиентите, компанията поставя изискванията на партньорите в основата на създаваните продукти. Постоянното усъвършенстване на професионалните умения на персонала на фирмата също е в полза основно за клиентите. Основата на успеха на МС е в пълното доверие в професионалните познания на консултантите от компанията. Специалисти й участват в много европейски консултантски групи и комисии, които решават въпроси свързани с различни стандарти като CEN или EFCC. Изследванията, откритията и експертизите на МС помагат на европейски и международни асоциации и технически комисии в областта на енергетиката, управлението на водните ресурси, строежа на тунели, пътища и мостове както и при технологиите свързани с отпадните води.
Част от успешните и доказани иновации на "МС-Баухеми" са:

  • системи за грижа на положените материали намаляващи или предотвратяващи пукнатини, повишаващи здравината и устойчивостта на агресивни фактори.
  • системи за защита на стоманобетонните конструкции на охладителни кули и комини. Произведени преди десетилетия до днес още друг производител не е успял да достигне високото ниво на МЦ.
  • за опазване на околната среда, относно генерирането на ел. енергия бе създаден устойчив на киселини бетон.
  • силикатен полимер на минерална основа за повърхности, подложени на екстремна химическа атака
  • природосъобразни инжекторни системи за използване в съоръжения за питейна вода
  • система за защита на повърхности на сгради,устойчиви на пукнатини.
  • система за възстановяване и защита на бетони, възстановяващи класа на пожароустойчивостта им.
  • ново поколение добавки за самоуплътняващи се бетони.


Членове на българската делегация бяха следните хора:Светослав Глосов, Иван Бойков,Мария Балъкова, Светослав Войнски,Тенко Янев, Маргарита Нешева, Христо Христов, Михаил Стоянов, Петър Динев, Любчо Стоилов, Петър Недев, Тенко Янев, Катя Пернева, Марияна Тенева, Симеон Мончев, Екатерина Танчева, Владимир Кръстев, Николинка Кирязова, Анна Георгиева, Димитринка Михайлова, Петър Петров, Васил Мирчев, Христо Механдов, Иван Илиевски, Валери Кръстев, Кольо Колев, Венцислав Стоянов, Стоян Стоянов, Мариян Петков, Станислав Стоянов, Симеон Колентцов, Тончо Добрев, Веляна Николова, Марияна Димитрова
Информация за следващи срещи на национално и интернационално ниво ще намерите в сайта:http://concretexperts.com