Железопътната отсечка между Костенец и Септември ще бъде модернизирана с близо 380 милиона лева. Днес бе подписан контракта за обновяване на участъка. Договорът възлага ДП Национална компания “Железопътна инфраструктура”. Изпълнител на трасето е ДЗЗД “Костенец – Септември 2018”. В обединението влизат българската компания „Транс логистика“ ЕООД, испанската фирма „Контратас Иглесиас“ АД и румънската „Аркада Къмпани“ АД. След завършване на проекта пътническите влакове ще могат да се движат по железопътната отсечка със скорост от 160 км/час, а товарните със 120 км/час.

Обновяването на железопътния път е част от глобалния проект за модернизиране на влаковото трасе между София и Пловдив. Той е от стартегическо транспортно значение за България, тъй като свързва столицата с най-големите индустриални центрове у нас – Пловдив, Бургас, Стара Загора и останалите райони на Югоизточна България. Освен това с модернизиране на участъка ще се подобри и свързаността между страните от Югоизточна Европа, а стоките и товарите ще пътуват по-бързо между Западна и Централна Европа, Близкия Изток и Азия.

Оценката на съответствие и строителен надзор по проекта ще се извърши от “Обединение ИВЕР” ДЗЗД. То се състои от фирмите „Ив контрол Варна“ ЕООД, „Етаконс“ ООД и „РПА“ ООД. Стойността на сключения със сдружението от компании договор е 8,26 млн. лв. без ДДС.