Почина проф. доктор Лъчезар Цоцорков

 

КСБ и в. „Строител“ изказват съболезнования на семейството и близките му

Почина проф. доктор Лъчезар Цоцорков, почетен председател на Българската минно-геоложка камара (БМГК) и председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД. За кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков съобщиха от БМГК.
Проф. доктор Лъчезар Цоцорков е роден на 16 октомври 1945 г. в Панагюрище. Той завършва средното си образование в гимназия „Нешо Бончев“ в родния си град, а висше – в Техническия университет (Висш машинно-електротехнически институт) в София, специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини“. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония.
Проф. Цоцорков е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара (1991 г.). Член е на Консултативния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и на Съвета на директорите на Атлантическия клуб. Член е на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Средногорие мед“, на УС на Научно-технически съюз по минно дело, геология и металургия, както и на Международния организационен комитет на Световния минен конгрес.
Проф. Цоцорков е носител на голямата награда на КРИБ за цялостен принос в развитието на българската икономика. Носител е и на най-високото държавно отличие – орден „Стара Планина – първа степен“. Той е почетен гражданин на Панагюрище и на Стрелча и дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостоверяван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата.
„Кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков бележи края на една ера от историята на „Асарел-Медет“ АД, на община Панагюрище, на БМГК и на минната общност в България. Неговият изключителен земен път остави следа в материалното, културното и духовното наследство на Панагюрище и на България. Неговото име остава записано със златни букви в летописите на минния бранш и на България. Неговият опит, идеи и визия за устойчивото развитие на българската минерално-суровинна индустрия ще станат наш дълг и кредо в нашия път напред.“ – се посочва в съболезнователното писмо на БМГК до семейството на проф. Цоцорков. От днес в офиса на Българската минно-геоложка камара ще е отворена Книга за съболезнования. Книгата ще бъде предадена на неговото семейство.
Камарата на строителите в България и вестник „Строител“ изказват съболезнования на семейството и близките на проф. доктор Лъчезар Цоцорков.

На 15-ти ноември за 19-та поредна година България ще отбележи ...

Дирекция "УССД" - МВР провежда пазарно проучване за възлагане на ...

НАЦИОНАЛЕН КЛУБ НА СТРОИТЕЛИТЕ-ВЕТЕРАНИ

1784, София, ул. Михаил ...

От името на фирма Енерконтрол и Унистав – Словакия бихме желали да ...

На вниманието на фирми и предприемачи, създали иновативни технологии ...