Три години след първата копка вече е факт най-новият луксозен спа комплекс в България „Белчински извор“. Върху просторeн терен 80 декара се разполагат хотел със 160 места капацитет, спа център, външен басейн, семейни екокъщи и луксозни вили със собствено спа. Инвеститор в комплекса е дружеството „Белчин парк“, което е дъщерно на строителната група „Главболгарстрой Холдинг“. Спа комплексът ще се управлява чрез друга дъщерна фирма на концерна – „ГБС-Турс“, която менажира и другите туристически обекти на компанията.

Belchinski izvor
Belchinski izvor
Belchinski izvor

Инвестицията в комплекса е близо 18 милиона лева, обясни при откриването президентът на „Главболгарстрой Холдинг“ инж. Симеон Пешов. Очаква се тя да бъде върната за период от 8-10 години. 12 милиона лева от средствата са осигурени чрез банков заем от ДСК, допълни той. Първоначалната инвестиция в комплекса е планирана още преди 10 години, когато са започнали проучванията за сондиране на лечебна минерална вода, с която регионът е богат. Само за сондажът компанията е инвестирала 2,5 млн. лв. Това обаче не й е дало никакво предимство в конкурса за концесионер на находището. Въпреки това печелят търга и могат да ползват минерална вода с дебит от 6,5 литра в секунда срещу 100 000 лева годишно, допълни инж. Пешов.

Belchinski izvor
Belchinski izvor
Belchinski izvor

Като част от концесионния договор инвеститорите са изградили и обществена чешма извън територията на комплекса, която се захранва с 1 литър в секунда от дебита на сондажа и може да се ползва от местните хора и туристите, разказа още инж. Пешов. Вложителите са добавили от себе си и още един чучур към чешмата, който се захранва с бистра планинска букова вода. Тя е по-сладка за пиене и по-мека.

Belchinski izvor
Belchinski izvor
Belchinski izvor

Най-голямата атракция в „Белчински извор“ безспорно е спа центърът, захранван с постоянно циркулираща минерална вода. Той носи името на дъщерята на римския император Теодосий I Гала Плацидия. Според легендата именно тя е сред първите, които се е наслаждавала на лековити бани в региона. В спа центъра на „Белчински извор“ гостите ще могат да се възползват от отдих в класическа финландска, солна или арома сауна, парна баня, леден кът и в релакс зоната. Предвидени са и три външни топила с различна температура, които ще работят и през зимата.

Belchinski izvor
Belchinski izvor
Belchinski izvor

Естествено не липсва и огромен вътрешен плувен басейн с температура на водата около 28 градуса. В по-топлите дни гостите ще могат да събират тен и край външния басейн. За тези, които предпочитат индивидуалните спа глезотии ще отворят и две „къщи за влюбени“, както ги нарича инж. Пешов. Във „Ромео и Жулиета“ или във „Венера“ ще могат да отсядат новобрачни двойки или влюбени, като се предвижда в комплекса да има и място за сключване на граждански бракове. Разликата между типовете вили  всъщност е в обзавеждането и личния спа център.

Belchinski izvor
Belchinski izvor
Belchinski izvor

Къщите са построени с еко материали, чиято цел е да помогнат на телата и душите да релаксират и балансират енергията си. Четири от вилите са изградени с антибактериални конопени тухли, внесени от Италия. Има и такива, чиято основна еко тема е стъкло, дърво или глина. На 20-ти декември ще отвори и хотелската част, която ще е с капацитет за 160 гости.

Belchinski izvor
Belchinski izvor
Belchinski izvor