оферти Струма

Българо-словашки консорциум ще строи 13,2 километра от трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски подписа заповедта за избор на ДЗЗД „АПП ЛОТ 3.2.1“  за изпълнител на участъка между Крупник и Кресна. Това е новото платно от автомагистралата в посока София.

В дружеството, избрано за проектиране и строителство на трасето – „АПП ЛОТ 3.2.1“ участват Грома холд“ ЕООД, „Европейски пътища“ АД, „Водно строителство- Благоевград“ АД, „Пътпроект“ ЕООД и словашкта строителна компания „ВАХОСТАВ-СК“. Подадената от обединението техническа оферта бе оценена с най-много точки – 58. Стойността на договора, който предстои да бъде подписан с обединението ще е Цената, която предлага е малко под 500 млн. лв. за строителството без ДДС или  599 999 903.90 лв. с ДДС.  От тях за проектиране са предвидени малко под 6 млн. лв. без ДДС, за строително-монтажни работи почти 475 млн. лв. без ДДС и за допълнителни разходи малко под 19 млн. лв. без ДДС.

автомагистрала Струма

На тази отсечка от АМ „Струма“ ще бъдат изградени 3 тунела – „Симитли“ /211 м/, „Ракитна“ /1 135 м/ и „Стара Кресна“ /1 052 м/. Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Както и 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 надлеза и подлеза.

Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез 3 пътни възела. Пътен възел „Полето“ при 379-ти км ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София. Пътен възел „Мечкул“ при 384-ти км ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока столицата. Пътен възел „Стара Кресна“ при км 387-ми километър ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.

Проектът за изграждане на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле се планира да се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.