Правим важни, последователни стъпки напред и мисля, че се движим в правилната посока. На Видин му трябва не празнодумие, а реална работа. Това каза на среща с медиите областният управител Албена Георгиева. Георгиева благодари за съвместната работа и подчерта, че ролята на медиите за популяризирането на Видин и всичко добро и положително, което се случва в областта, е от изключителна важност.
Областният управител акцентира на средствата, отпуснати за модернизиране и подобряване на образователната инфраструктура – 17 млн.лв. по оперативна програма „Региони в растеж” за ремонта на СУ „Цар Симеон Велики” и ППМГ „Екзарх Антим I”, отпуснатите през този месец 350 000 лв. за подобряване материалната база на ППМГ, както и подсигурените 212 000, с които в момента се ремонтира ОУ „Отец Паисий”. „Всяка една държава, всеки един регион, който се стреми към развитие и просперитет, започва с развитие и модернизиране на образованието”. Албена Георгиева определи като събитие на 2017г. за областта фактът, че Видин вече е академичен град. „Нашият основен ангажимент, че тук ще се обучават студенти, вече е факт. Над 250 студенти посрещнаха студентския празник във Видин. Над 250 млади хора повишават своите знания в специалности, съобразени с бизнеса и изключително търсени навсякъде”, каза още областният управител. Тя припомни, че само през последния месец Видин може да се похвали с изключително добри новини: 500 000 лв. за община Бойница. „Започвам с това, защото Бойница е една от най-малките общини в цялата страна и получава средства за подобряване на жизнената среда. Акцентирам на това, защото е доказателство, че правителството не дели общините на малки и големи”, каза Георгиева. Тя напомни, че миналата седмица правителството е отпуснало 3 млн. лева за община Видин, с които да се ремонтират основно драматичния театър и сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков”. „Даваме нов живот на уникалния ни театър и модерна учебна среда за талантливите видински деца”, заяви областният управител.
Албена Георгиева обърна внимание и на усилията, положени от правителството за намаляване на безработицата в област Видин. Тя даде пример с община Ружинци, в която през 2015г. в началото на този управленски мандат на местната власт, безработицата е била над 70%. „ В момента, благодарение именно на съвместните действия на кмета на общината и правителството, безработицата в община Ружинци е спаднала с повече от 20%”, подчерта Георгиева.
Областният управител информира за средствата, отпуснати за подобряване на пътната инфраструктура в областта. Според нея, за 2016 г. и 2017 г. правителството е отпуснало близо 40 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на инфраструктурата в областта. Георгиева коментира и темата Е-79. Според нея „определени кръгове, в стремежа си да напомнят за себе си, яхват темата за Е-79, по която видинчани са изключително чувствителни. Факт е обаче, че ако някой направи този път, то това ще е правителството на ГЕРБ. Видин ще има скоростен път”, категорична бе Георгиева. Областният управител призова посланията на всички, които коментират темата, да съдържат елементарна политическа култура и морал. Тя подчерта, че отговорният политик трябва да е готов да приеме негативите, които неизбежно носи прилагането на непопулярни мерки. Според нея, критиката към управляващите е важна, но критичният разговор трябва да бъде културен и обективен. „Не само и по принцип да си опозиция на всичко, без да си реална алтернатива на нищо”, категорична бе Георгиева.
Албена Георгиева изрази удовлетвореността си, че правителството е приело финансово-оздравителния план на община Видин и по този начин на Видин е отпуснат безлихвен кредит, чрез който общината да се разплати с кредиторите си. „Няма как обаче да премълча това, че цяла група общински съветници отсъстваха точно в този ден от залата на ОбС-Видин. Промяната не се прави с това, че я слагаш в името си, а изисква реална работа”, заяви по този повод областният управител на Видин.
Георгиева акцентира и на почистването на крепостните стени, част от отбранителната система „Калето”. Тя сподели изумлението си от факта, че определени представители на политическия живот във Видин нагнетяват у хората напрежение и съмнение, че при почистването на крепостните стени е направено нещо незаконно. „Никой от тези хора, които по цял ден говорят колко много работят за Видин, не каза и една дума за това, че крепостните стени не са почиствани повече от 15 години”, заяви Георгиева.
За финал, областният управител посочи, че ключът към успеха е добрият диалог и съвместната работа на всички. Албена Георгиева пожела 2018г. да е още по-успешна, да изпълним всичко запланувано и „да бъдем здрави, успешни и обединени в общата ни мисия – Видин”.
Източник: ОА-Видин