Сливенските строители се хващат за думите  на Калин Балкански при едно негово изказване‚ че офисите на КСБ трябва да бъдат самостоятелни, да вършат работа и да най- вече  да са знакови. Тази задача не е никак лесна. Офисът трябва да отговаря на редица условия: определена квадратура на помещенията, определени мерки за сигурност, комуникативност и ред други. Сливенската гилдия  застава зад тази идеята и взема решение сама да построи сграда, която да бъде лицето на местните строители, като залага на максимално ниски цени на строителство, опит и знание.
Областният председател  Атанас Кошничаров успява да защити идеята пред  на Управителен съвет на Камарата за тази трудна и нелека задача.
Теренът е на изключително комуникационно място. Сградата е разположена сред много зеленина в централната градска част на Сливен – кръстовището на бул.Хр. Ботев и бул.”Александър Стамболийски” в зона отличаваща се с много добри връзки и  комуникативност. Това е един от основните подходи към Община Сливен 300м.,Областна управа 200м.,НАП, НЗОК и ГИТ и другите държавни и общински институции в града.Удобно е за спиране. Пред нея има паркинг за 15 автомобила а в близост за още 50. В близост са офисите на редица банки държавни и частни фирми, културни учреждения и хотели.
Сградата е от IV категория. Тя е със симетрична композиционна схема, като конструкцията е комбинация от монолитен стоманобетон и метал. Бетонът, излизащ от терена, оформя две мощни остриета по източната и по западната фасада, между които е окачена остъклена стена. Южната фасада също е с изцяло окачена стъклена стена, а част от покрива е „еталбонд”.
Зданието е с много интересна форма като дизайн, проектантът я оприличава на кораб. Идеята за стъкления покрив е на областния председател. Цялата сграда се осветява от него. Сградата е професионално направена от гледна точка на вентилация, отопление и охлаждане. Има и централно парно
Екипът от проектанта, през строителя и конструктора е изцяло местен. Проектът на зданието е дело на арх. Христо Юлиянов, който е малко по-нестандартен и раздвижен автор. Той преработва първоначалния, който е получен заедно с мястото. Визията на постройката е променена според изискванията на Камарата.
Изпълнителят на обекта е избран след сериозен конкурс. Състезават се 7-8 фирми с доста добри предложения. Възложителят избира оптималното решение – и като цена, и като срокове. Строител на обекта е „Гради“ ЕООД, която е член на Камарата. Конструктор е инж. Младен Младенов.
На 27 Октомври 2010 г. е направена първа символичната копка ,с която стартира строителството. На събитието са присъстват изпълнителният директор на КСБ инж. Иван Бойков, областният управител на Сливен Марин Кавръков, много строители от региона и гости. Реално изкопните работи започват на 30 Октомври , а на 28 Ноември 2010 г. е приключено с грубият строеж както е и по договор с фирмата изпълнител. Първоначалната реакция на повечето в бранша бил, че срокът е малко не реалистичен и много амбициозен, но изпълнителя Гради ЕООД доказа, че когато на разположение са: добър проект, материален и кадрови ресурс, няма невъзможни срокове. Бързината на работа  не изключва и качествено строителство.
По време на строежа на сградата са   проведени часове по практика на ученици от строителната гимназия в града, както и презентация на строителна химия на MC- Bauchemie Muler, благодарение и на техните продукти бързото е и качествено.
На 29.06.2012 г. е направено официалното откриване на сградата. Гости на събитието са изпълнителният директор на  КСБ инж. Иван Бойков, председателят на КСБ инж. Светослав Глосов, зам.-председателят на КСБ вицепрезидент на FIEC Венелин Терзиев, Председателят на ОП на КСБ – София, инж. Николай Станков,областният управител на Сливен Марин Кавръков, кметът на града инж. Кольо Милев , зам.-кмет по строителство Иван Манчев, Инж. Димитър Янакиев-председател на ОП на КСБ – Бургас, инж. Атанас Кирилов – председател на секция „Малки и средни предприятия“ , Пламен Иванов- председател на ОП на КСБ – Пловдив,председателя на ОП на КСБ Ямбол -инж. Николай Георгиев, председателят на ОП на КСБ Варна-инж. Валентин Вълев, председателят на ОП на КСБ Габрово- инж. Йовчо Григоров, председателят на ОП на КСБ Добрич -Илия Михайлов, инж. Цанка Атанасова – председател на ОП на КСБ – Силистра,председателят на ОП на КСБ – Благоевград инж. Ромео Шатев, председателят на  ОП на КСБ –Разград инж. Михаил Драганов, инж. Благой Козарев- председател на секция „ВиК мрежи и съоръжения” в КСБ, Валентин Дивеков – юрисконсулт на КСБ, представители на местните строителни фирми и мн. др.
С пожелания за много здраве и професионални успехи председатели на областни представителства на Камарата и колеги строители поднесоха  подаръци на председателя.
„Изпълнен съм с радост и гордост, когато застана пред това прекрасно архитектурно и строително бижу да посрещна гостите в новия „собствен, самостоятелен дом” на браншовиците в града”. С тези думи Атанас Кошничаров – председател на ОП на КСБ – Сливен и домакин, откриването на заседанието на разширения Управителен съвет на Камарата, непосредствено след откриването в  новата зала на областното представителство.
Сградата е един от участниците  в националният конкурса „Сграда на годината“ в раздел „Корпоративни административни сгради“ за 2012 г.
От отварянето на своите врати, в сградата на Камарата са проведени множество срещи с общинското ръководство в лицето на кмета и неговите заместници във връзка с капиталовата програма на Общината  и обектите по Оперативна програма „Региони в растеж”.
Организирани бяха съвместни срещи с Областния  Информационен Център в града с цел за запознаване на фирмите от КСБ ОП–Сливен с актуални възможности за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по линия на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. и ОП „Развитие на човешките ресурси“2014-2020г.
Проведено беше Учредително събрание на КРИБ Сливен, под егидата на  инж. И. Бойков, за което ОП-Сливен беше домакин.
Сливенските строители бяха запознати с либерализацията на пазара на електрическа енергия и възможността сами да избира от кого да закупува ел.енергия. Изясняване на правилата за присъединяване към електроразпределителната мрежа на EVN България Електроразпределение.
Организирани  бяха съвместни курсове със „Строителна квалификация“ за обучения и квалификация на служители и работници  от строителните фирми в региона.
Проведени са множество презентации и срещи АСО Строител, Брамак, ДМ АРМАТУРЕН, ХИЛТИ България и мн. др.във връзка с иновациите в строителството.
Организирани бяха множество  срещи с учениците на  СПГСГ „Г. Козаров” гр.Сливен и участие в проекта „Аз мога да строя“.
През този период в залата на ОП-Сливен се проведоха и множество изложби на местни талантливи художници като: Ваня и Марин Подмолови , Атанаска Стоянова , Явор Боянов и др.