ФОРУМ

Дата и час: 21 Апр 2019 18:04

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2015 14:40 
Offline
Site Admin

Регистриран на: 30 Дек 2014 12:58
Мнения: 2
ПРОЕКТ!


МОТИВИ

към проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията

Предлаганите изменения и допълнения на Закона за устройство на територията (ЗУТ) са в няколко принципни насоки.
Основна цел на законопроекта е в настоящата тежка икономическа обстановка чрез спешни мерки да се постигне облекчаване на административните процедури и да се намали административната тежест, като едновременно с това се повиши ролята и отговорността на неправителствения сектор, представен от проектантските браншови организации на архитектите и инженерите в процесите на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.
Със законопроекта се предвижда и отстраняването на съществуващи неточности и непълноти в действащите разпоредби, натрупани в резултат на измененията и допълненията на закона, приети след Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (обн., ДВ, бр. 82 от 26.10.2012г.).
Във връзка с необходимост от оптимизиране на геозащитната дейност и въвеждане на строг контрол за строителството в свлачищни райони са предложени изменения и допълнения на чл. 96 от ЗУТ, с които се забранява строителството в свлачищни райони с наложена строителна забрана по чл. 198, ал. 3 от закона до изпълнение на условията на заповедта за участъците, за които е наложена, и нейната отмяна по предложение на съответните органи на местно самоуправление.
Предложено е допълнение на чл. 87 от ЗУТ, съгласно което се забранява строителството в свлачищни райони, в които не е изградена канализация.
С оглед създаване на механизъм за проследяване изпълнението на дадените предписания в предварителните съгласия, издавани от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е предвидено същите да се вписват в разрешението за строеж.
В законопроекта е създадена възможност при избора на главни архитекти, в комисиите за провеждане на конкурсите да участват представители на Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.
За подпомагане капацитета на общинските администрации е предвидено кметовете на общините задължително да канят представители на КИИП, КАБ и САБ при назначаване на общинските експертни съвети по устройство на територията.
С направените предложения се цели постигане на съответствие между текстове на ЗУТ (чл. 169а, ал. 2 и 3, чл. 169б, ал. 1 и чл. 166, ал. 1, т. 2.) и на Закона за техническите изисквания към продуктите.
С предлаганите изменения и допълнения се въвежда еднаквост на използваните дефиниции в ЗУТ и Регламент (ЕС) № 305/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2011 година за определяне на хармонизирани условия за предлагането на пазара на строителни продукти и за отмяна на Директива 89/106/ЕИО, относно понятието „основни изисквания към строежите“.
Прецизирани са разпоредбите на чл. 129, ал. 3 и ал. 4 от ЗУТ относно процедурите по одобряване на подробните устройствени планове, в обхвата на компетентността на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
За облекчаване на процедурите и ограничаване на административната тежест са предложени изменения в чл. 134, чл. 140, чл. 147, чл. 151 и други разпоредби от действащия закон.
Със законопроекта са предвидени изменения и допълнения на разпоредбите на ЗУТ, касаещи правомощията и функциите на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на общинските администрации, по начин, който недвусмислено да осигурява изпълнение на контролните им функции и още по-ясно да разграничава правомощията на ДНСК и на общините. Направени са предложения за изменения и допълнения на разпоредби от ЗУТ, с оглед преодоляване на противоречива съдебна практика или установена съдебна практика, която не позволява ефективното изпълнение на контролните функции на органите на ДНСК.
В преходните и заключителни разпоредби към ЗИД на ЗУТ е предложена регламентация за отстраняване на празнотата в нормативната уредба, относно допустимите строително – монтажни работи, които могат да се извършват при търпимите строежи и възможността за тяхното поддържане.


МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ:

(Бойко Борисов)


Прикачени файлове:
ЗУТ-Проект.docx [35.18 KiB]
1952 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com